Schinduful infloreste din luna mai pana in luna iulie si contine substante minerale, fosfor, fier, calcium mangan, saponine, ulei esential, mucilagii. Schinduful seamana la miros cu leusteanul.
Planta are calitati expectorante, hipercolesterolemiante, secretolitice, estrogenice, antiastenice, galactogoge, antiinflamatoare, antispastice, tonice, hipotensive.
Schinduful este folosit si in alimentatie sub forma de condiment (curry).
Uz intern - surmenaj, astenie, inapetenta, convalescenta, diabet zaharat, digestie lenta, stimularea lactatiei, tuse, bronsita, gusa exoftalmica, impotenta, figiditate, tuberculoza, limfatism, rahitism, guta, ateroscreloza, constipatie, avitaminoza, gastritoenterite, sinuzita - sub forma de infuzie sau decoct.
Uz extern - inflamatii si afte bucale, panaritii, limfagite, celulita, rani, furuncule, abcese, fisuri labiale sau mamelonare, prolaps rectal, hemoroizi, metrite, dureri uterine - sub forma de bai locale, gargara sau cataplasme.