Pentru tine, cititoarea noastra, am pus cartile pe fata printr-o comparatie concreta intre promisiunile celor doi.
Posesia de arme
Este cunoscut faptul ca al doilea amedament protejeza dreptul oricarui cetatean american de a avea in posesie o arma de foc.
John McCain sustine ca orice proiect de lege care ar interzice sau limita achizitionarea de arme ar fi o incalcare a constitutiei.
Barrack Obama a sustinut dintotdeauna limitarea achizitionarii, portului si vanzarii acestora, fara sa le interzica.
Dupa evenimentele tragice care au avut loc la Columbine, in 2002, cand un adolescent si-a impuscat profesorii si colegii de clasa cu arma tatalui sau pentru ca apoi sa se sinucida, majoritatea mamelor din SUA ar prefera sa-si stie copilul in siguranta la scoala, chiar daca asta inseamna o modificare a constitutiei. Portul de arme nu ar trebui sa fie pentru toata lumea si nu atat de...la indemana oricui.
Urmariti documentarul lui Michael Moore, "Bowling for Columbine" si veti fi surprinse sa aflati ca pentru a obtine un permis de arma nu trebuie decat sa faci dovada existentei unui cont care sa-ti poarte numele, deschis la o banca americana, si atat.
Casatoriile intre cuplurile de acelasi sex
Ambii candidati sprijina uniunile civile intre membrii de aceeasi sex dar nu si casatoriile. De asemenea, atat McCain cat si Obama considera ca aprobarea lor trebuie lasata la latitudinea fiecarui stat.
Obama, pe de alta parte, este un sustinator vehement al egalitatii de drepturi intre minoritati, considerand-o una dintre propovaduirile lui Martin Luther King trecute adesea cu vederea. Potrivit lui, comunitatile afro-americane sunt si cele mai reticente in privinta homosexualitatii.
In momentul de fata doar doua state americane recunosc casatoriile si uniunile civile intre partenerii de acelasi sex. Este vorba despre California si Massachusetts. In contextul acesta, e de preferat sa alegi candidatul care face mai mult decat sa tolereze minoritatile sexuale.
Educatie si invatamant
30% dintre elevii de liceu isi abandoneaza studiile inainte de absolvire, America inregistrand in ultimii ani una dintre cele mai ridicate rate de abandon scolar.
Se cunoaste faptul ca minoritatile latino si afro-americane au cele mai putine sanse de absolvire dar si ca anual, doua milioane de elevi merituosi nu isi permit sa se inscrie la un colegiu din cauza ca nu isi permit sa achite taxele, care cresc de la an la an.
McCain:
Schimbarile pe care candidatul republican urmeaza sa le adopte daca va triumfa nu sunt foarte clare. Singurul aspect in care a fost categoric este cel al raspandirii voucherelor scolare.
Acestea constituie intr-un ajutor material acordat de catre guvern parintilor elevilor merituosi pentru ca acestia sa-si poata continua si perfectiona studiile la o scoala particulara.
McCain a afirmat de asemenea ca va sustine proiectul de lege „No Child Left Behind” initiat in urma cu patru ani dar nu a propus nicio masura concreta in acest sens.
Obama:
Se declara impotriva voucherelor scolare, considerand ca scolile cu performante slabe nu trebuie pedepsite si private de elevi silitori, ci sprijinite in obtinerea unor rezultate mai bune.
Candidatul democrat este de parere ca proiectul de lege „No Child Left Behind” a fost un esec din pricina felului in care a fost implementat de catre Departamentul de Educatie. El a promis refinantarea acestuia si monitorizarea permanenta a scolilor cu probleme pentru a ridica randamentul acestora. Pe langa aceasta a mai promis:
- implementarea planului de invatamant „Zero to Five”: implementarea unui invatamant prescolar de calitate, voluntar si accesibil.
- ca va creste numarul de fonduri pentru programele de invatamant prescolar deja existente, „Head Start” si „Early Head Start”.
- finantarea de crese si gradinite cu program flexibil si tarife accesibile pentru copiii ai caror mame muncesc nu norma intreaga.
- finantarea strategiilor de comunicare cu elevii pentru preintampinarea abandonului, luand masuri precum (planificare academica personalizata, echipe de invatat, mentoring, mai mult timp alocat studiului).
- finantarea cu 1 milion de dolari pentru optimizarea oportunitatilor federale de after school.
- inaugurarea de scoli de vara pentru copiii defavorizati prin favorizarea de parteneriate intre scoli si organizatii locale. Programul „Step Up”.
- cresterea salariilor dascalilor in functie de performante, mai ales in randul profesorilor cu experienta care accepta sa ia sub aripa lor protectoare incepatori.
- noi oportunitati de creditare pentru orice elev care vrea sa urmeze un colegiu.
Sistemul sanitar
De departe cea mai mare buba a cetatenilor americani de doua daca nu trei administratii incoace.
Potrivit Institutului de Medicina al Academiei Internationale de Stiinte, Statele Unite sunt singura natiune puternic industrializata care nu ofera ingrijire medicala universala. O asiguirare medicala universala implica disponibilitatea acelorasi servicii medicale pentru toti cetatenii platitori de taxe, indiferent de statutul lor social.
Anul trecut Michael Moore a lansat un documentar care trateaza pe larg subiectul spinos al asigurarilor de sanatate ale americanilor. Una dintre concluzii este ca medicamentele sunt scumpe si in foarte putine cazuri compensate, lucru care ii face pe multi batrani sa recurga la achizitionarea lor in numar mare din Canada iar acesta este considerat de autoritati ca fiind un act fraudulos.
Obama citeaza costurile mari pentru servicii medicale si medicamente ca fiind principalul motiv pentru care cetatenii americani risca sa ajunga in strada si sustine demersurile pentru un sistem sanitar bazat pe asigurari de sanatate universale. Pe langa aceasta, el insista ca toti copiii sa aiba in mod automat dreptul la serviciile medicale, indiferent de venitul pe care il declara parintii lor.
Candidatul democrat ii va obliga pe angajatori sa plateasca integral costurile pentru asigurarile de sanatate ale angajatilor lor.
McCain, pe de alta parte, se opune asigurarilor universale de sanatate, oferindu-se in schimb sa reduca impozitele in asa fel incat fiecare familie sa primeasca 5000$.
Ambii candidati la fotoliul de presedinte aproba importarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta pentru a reduce costurile.
Daca ai fi cetatean american cu un nivel de trai mediu cum te-ai simti daca masina salvarii nu ar opri in fata casei tale, ci la poarta vecinului tau mai instarit?
Consumul de droguri si marijuana
Daca McCain se opune vehement legalizarii consumului si detinerii de marijuana, Obama recunoaste ca in tinerete ar fi consumat „iarba” si sustine lregalizarea consumului in scopuri medicale, pentru efectul analgezic pe care il confera pacientilor cu boli incurabile, dovedit ca fiind identic cu cel al morfinei.
Candidatul partidului republican este dispus sa finanteze orice razboi ce va duce la stoparea traficului cu substante halucinogene, indiferent de costurile acestora si de gradul de mortalitate al drogurilor respective.
Ce ai prefera, sa fii arestata pentru ca ai "pufait" putina iarba sau sa stii ca sume importante de bani care, altfel ar fi fi luat calea "apararii" impotriva tarilor producatoare, vor fi redistribuite catre departamentele de invatamant si educatie?