Unul din aceste cupluri este format dintr-o tanara care lucreaza in media si iubitul sau, directorul unei firme de constructii. Cei doi sunt impreuna de aproximativ un an, dar de cand s-au mutat impreuna, mai precis de cateva luni, programele lor au devenit haotice. Ea a acceptat un post pentru care trebuie sa se trezeasca in fiecare dimineata la ora 5. Atunci cand cei mai multi dintre noi suntem la prima cafea bauta la servici, ea isi termina programul si la ora pranzului ajunge deja acasa. Trezitul atat de devreme presupune si culcatul la ora 10 seara, atunci cand unii dintre noi ies in oras sa manance sau isi fac timp pentru o ora sau doua petrecute cu partenerul. Si care este atitudinea partenerului sau, viitorul sau sot? "El munceste la fel de mult, si se intampla sa plece in alt oras cateva zile la fiecare doua saptamani. Daca nu am fi stat impreuna, n-am fi avut timp de noi."-povesteste tanara. Pentru a intelege mai bine, o intreb daca nu ii va afecta faptul ca au programe atat de diferite, dar ea imi spune: "E doar o perioada de tranzitie, nu o sa fie asa mereu. Am vorbit deja despre asta."
Loredana Ionascu, psihologsi terapeut la Clinica Terapia M, precizeaza: "Cel mai important lucru este ca cei doi sa ajunga la o intelegere si sa aiba un timp comun pe care sa il petreaca impreuna. Eu tratez cupluri in care femeile muncesc mai mult decat barbatii si ajung ca, dupa cateva luni de relatie, femeilor sa li se ceara sa aleaga intre job-ul lor si barbatul iubit." In acest moment al discutiei, preocupata de orarele diferite ale cuplurilor de Craciun si gandindu-ma la perioadele agitate din ultimii ani, am intrebat mecanic: "Si ce au ales cele mai multe dintre acele femei?" Raspunsul Loredanei vine transant si ma face sa ma simt jenata pentru ca nu l-am putut anticipa: "Au ales barbatii. Toate."
Cu toate ca unele femei ar renunta la orice pentru a fi langa barbatul iubit -si eu as fi facut-o, fara nicio rezerva, la 20 de ani-, nu cred ca munca face parte dintre acele lucruri la care ar trebui sa renuntam. Sigur, putem renunta la fumat (oare?) sau la a sta peste program. "Compromisurile sunt foarte importante in situatiile in care programele celor doi nu se potrivesc. Dar ar fi bine sa respecti doua reguli atunci cand faci compromisuri: sa ramai fidel relatiei si sa iti ramai fidel si tie insuti."
Este exact cazul Cristinei si al prietenului sau, care sunt impreuna de cinci ani de zile. La inceputul acestei toamne prietenul ei si-a schimbat locul de munca. "Vrei sa stii despre programul meu si al lui? Pai, eu ma scol atunci cand pleaca el, la ora doua noaptea, macar pentru cateva minute. Dupa aceea, ma trezesc la sapte si jumatate, atunci cand plec eu la servici. Exista zile in care el ajunge inaintea mea si altele in care ajunge dupa 1 noaptea. Face multe deplasari si de aceea nu are un program fix." Stiu foarte bine ca se iubesc, dar ii intreb, ca sa pot transcrie, cu inima usoara, raspunsurile lor. "Ne bucuram foarte mult cand venim acasa si dam de celalalt. Mai sunt si zile urate, in care el a avut un drum greu si eu mult stres la birou si atunci ne enerveaza tot, si mai ales programul celuilalt…", spune Cristina.
Loredana Ionascu: "Exista si multe avantaje in acest tip de relatie, in care programele nu coincid. In primul si in primul rand, pentru ca nu se vad toata ziua, cei doi nu isi pierd putinul timp petrecut impreuna in certuri sau in discutii inutile si invata sa aprecieze fiecare moment. In plus, un lucru extrem de pozitiv pentru viata sexuala (si nu numai) este ca nu se pierde misterul."
Daca esti implicat in acest tip de relatie, in care orarele voastre nu coincid deloc, exista doua solutii evidente: sa alegi daca mai poti continua asa sau daca vrei sa renunti la slujba ta (sau la iubit, daca asta iti doresti), sau cea a compromisului. Pentru a fi sigura ca faci cea mai buna alegere, trebuie sa discuti mai intai cu partenerul tau si sa afli daca el este dispus sa continue relatia si sa mearga alaturi de tine.
"Cel mai bine ar fi sa discutati inainte de a accepta un program diferit de al sau si sa stabiliti de la inceput cat timp sunteti dispusi, amandoi, sa suportati acest stil de viata. Pentru ca nimic nu se rezolva de la sine, relatia nu va merge daca nu discutati. Poti avea noroc sa gasesti pe cineva care sa fie la fel ca tine si sa puna cariera pe primul loc, dar daca el pune pe primul loc familia, e o problema si relatia nu va dura."- Loredana Ionascu.