Florentina, o buna prietena mi-a spus ca se duce la mecanic cand strica ceva la masina, altfel nu da pe la el. "Am un mecanic, unul de incredere, daca nu l-as avea pe el as alege un service, il stiu pentru ca ii repara masina si mamei", imi spune Florentina. Iata ca si mecanicul se poate transmite din mama in fiica, imi zic eu. Cat despre experiente cu mecanici tot Florentina mi-a povestit una: "unul a pus toba invers la masina, serios, si iti dai seama ca nu statea, se misca, scotea zgomot in mers si a trebuit sa dau alti bani sa cumpar alta toba".
Dar ce trebuie sa faci ca sa te feresti de astfel de peripetii? Cand vine vorba de reparatii, indiferent de locul in care te duci, service, dealer, mecanicul de la blocul vecin, un lucru este important – comunicarea buna dintre tine si cel care iti va diagnostica si repara masina. Inainte sa te duci la mecanic trebuie sa stii si tu cateva chestii tehnice despre masina pe care o ai. Asa ca ia manualul automobilului tau si invata cate ceva despre componentele masinii tale.
Tu iti stii masina mai bine ca oricine altcineva, o conduci poate zilnic, asa ca nu ii ignora semnalele de avertizare: zgomote neobisnuite, scurgeri, fum, probleme cu schimbarea vitezei, cauciucuri tocite. Daca stii cum sa vorbesti cu el, o vizita la mecanic nu mai este una de care sa te temi. Stiu ca majoritatea oamenilor cand se duc la mecanic au impresia ca sunt furati. Dar solutia este sa stabilesti o relatie cu el. Relatia cu el ar trebui sa fie una bazata pe incredere si respect. Iata cateva idei pentru ca prima vizita la mecanic sa fie placuta.
In primul rand respecta-i profesia. Un mecanic nu este doar un om imbracat intr-o salopeta uleioasa. Nimanui nu-i place sa fie subestimat pentru job-ul pe care il are. Ei sunt pasionati de ceea ce fac, asa cum mai toti barbatii sunt pasionati de masini si stiu multe lucruri despre ele. Asta ii caracterizeaza pe cei mai multi dintre ei, sunt foarte pasionati de ceea ce fac.
Ok, ai ajuns la atelierul lui, ce faci in continuare? Pentru a-l ajuta sa-ti repare masina corect trebuie sa-i comunici orice fel de problema pe care ai intampinat-o cu ea. Inainte ai putea chiar sa consulti un forum de masini, unde ai interactiona cu oameni care au probleme similare. Nu trebuie sa-l intrebi si pe asistentul lui ce parere are de diagnosticul pus de mecanic pentru ca in felul acesta ai incalca cea de-a doua regula care spune sa nu-i subestimezi profesionalismul.
Este important sa suliniez ca eu aici incerc sa fac o descriere a unei situatii ideale. Este clar ca nu toti mecanicii se pricep sau ca nu toti sunt asa pasionati. Cred ca toate suntem de acord ca partea cea mai neplacuta la un service auto este nota de plata. O interventie de rutina poate deveni cateodata extrem de scumpa. Nu are nici un sens sa te apuci sa-i spui ca tu consideri ca nota de plata este prea mare, in spatele acelui cost este mai mult decat o infiletare de surub. Cele mai mule garaje iti scriu pe nota de plata cat costa mana de lucru, cat au costa piesele care au fost inlocuite. Numai in cazul in care mecanicul este reticent si nu vrea sa-ti spuna aceste lucruri, poti sa incepi sa te intrebi.
Stiu ca poate deveni stresant sa tot intrebi, sa tot intrebi. Sa-i ceri mecanicului tau sa-ti spuna cum a schimbat bujiile, unde se afla bujiile si ce sa faci pe viitor daca se mai intampla sa ai probleme cu ele, iar tu nu intelegi nimic din ce iti spune, nu are nici un sens. Roga-l sa-ti arate fizic ce face, in timp ce iti si spune cum se face. Arata-i ca-ti pasa de masina ta, nu-i arunca cheile si apoi astepta ca el sa o repare – comunica cu el. Aratandu-ti interesul fata de masina ta vei fi pe viitor mai atenta si vei avea mai putine intrebari pentru mecanic. Si in final trebuie sa te gandesti ca si ei mai au zile rele.