BPOC este o afectiune pulmonara cu prevalenta in continua crestere, cu impact devastator atit asupra celor afectati de aceasta boala, cit si asupra familiilor lor. Este o afectiune care ucide milioane de oameni la nivel mondial. Stadiile de inceput ale bolii sunt de cele mai multe ori nerecunoscute, desi riscul ca o persoana sa aiba BPOC poate fi determinat extrem de simplu. Testul se numeste spirometrie, este foarte de usor de facut, rapid si nu este dureros. Cu cat BPOC este depistat mai devreme, cu atat tratamentele instituite in fazele de debut pot sa previna mai eficient scaderea functiei pulmonare.
Deviza sub care se desfasoara activitatile din acest an este „Iti lipseste aerul. Dar nu iti lipseste sprijinul.“ Este un mesaj pozitiv, care subliniaza ca exista in prezent posibilitati de tratament eficiente pentru pacientii diagnosticati cu BPOC. Tratamentele existente fac ca pacientii nu doar sa se simta mai bine, dar urmind tratamentele indicate de medic, ei isi pot continua viata intr-un mod activ.
Dispneea (senzatia de sufocare sau lipsa de aer) nu este doar un atribut inevitabil al inaintarii in virsta. Dispneea poate fi un semn al bolii, iar cei care au asemenea simptome, ar trebui sa mearga la medic si sa isi verifice functia pulmonara.
In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS,exista cel putin 1 milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus (< 50% din pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an).
In lipsa tratamentului, BPOC este o afectiune progresiva, care pe masura ce se agraveaza, modifica dramatic activitatile zilnice ale pacientilor, care ajung sa intimpine dificultati majore in respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cind urca treptele, se plimba sau chiar cind se spala sau se imbraca dimineata.
Anul acesta, organizatorului traditional, GOLD (the Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), i se alatura sprijinul International COPD Coalition, intr-un parteneriat care isi va dovedi eficienta in combaterea acestui flagel al secolului XXI.