Iata cateva greseli pe care sa le eviti pentru a putea obtine salariul dorit, potrivit money.usnews.com.
1. Nu ai rabdare
Cel mai bine este sa astepti ca angajatorul sa iti faca o oferta. Asigura-te ca te pui in valoare cat mai bine, ca te vinzi asa cum trebuie si lasa subiectul banilor la final. Te vei afla intr-o pozitie favorabila negocierii daca astepti sa ti se faca o oferta. Fii pregatita sa te ridici si sa pleci daca nu ti se ofera destul. Exista sanse ca angajatorul sa creasca suma daca intr-adevar isi doreste sa lucrezi pentru el.
In plus, rabdarea te ajuta si cand vine vorba de o alta oferta decat cea initiala. Ofera-i timp de gandire. Asa cum si tu s-ar putea sa vrei sa reflectezi asupra informatiilor primite, asigura-ti angajatorul ca nu vrei sa vina cu o contra-oferta imediat. S-ar putea sa fie nevoie de aprobarea superiorilor pentru a creste suma initiala.
2. Aduci argumente legate de viata personala
Un profesionist nu va aduce in discutie situatia detalii din viata personala pentru a motiva nevoia unui salariu mai mare. Pe langa faptul ca dai dovada de lipsa de profesionalism, astfel de argumente sunt sinonime cu disperarea. Aminteste-ti ca asa cum tu vrei sa convingi ca esti potrivit pentru postul respectiv si angajatorul este dator sa te convinga sa te alaturi echipei lui.
3. Nu esti flexibila
Daca trebuie sa spui o cifra, ofera mai degraba un termen orientativ, sa spunem intre 500 si 600 de euro, unde 500 este limita sub care nu esti dispusa sa negociezi. Nu conteaza ca tu de fapt te-ai multumi si cu 400. Adauga ceva mai mult, pentru a avea de unde sa scazi.
4. Nu ai argumente solide
Fa-ti temele si afla care sunt salariile practicate in domeniu si listeaza pe o foaie separata toate detaliile pe care le gasesti semnificative in a demonstra angajatorului ca meriti fix atat cat ceri sau poate chiar mai mult.
5. Intrerupi discursul interlocutorului
Niciodata sa nu intrerupi angajatorul in timp ce vorbeste. Cu atat mai putin cand este vorba despre un subiect sensibil, precum banii. Chiar daca ai ceva de adaugat sau suma pe care ti-o ofera este ridicol de mica, asteapta sa iti ofere toate detaliile si abia apoi poti interveni. Pe langa faptul ca este nepoliticos, daca il lasi sa te "convinga", poti aduna si mai multe argumente in favoarea sugestiei pe care urmeaza sa o faci.
6. Te dai batuta prea usor
Daca iti ofera totusi mai putin, nu o lua ca pe o infrangere. Arata ca ai fi dispusa sa accepti si intereseaza-te in ce conditii poti obtine o marire de salariu la 6 luni sau un an de la angajare.
Stii sa flirtezi cu banii? Zodia iti dezvaluie cheia succesului
Cabral iti spune cum sa gestionezi eficient banii in cuplu
Tu ce relatie ai cu banii? 7 reguli care iti protejeaza bugetul