Statisticile recente arata ca in ultimii 25 de ani, continutul de magneziu din alimentatia obisnuita a oamenilor a scazut cu 30-40%, iar lipsa acestui mineral din organism duce la aparitia suprasolicitarii si a stresului.
Medicii explica ce factori din viata noastra determina aparitia deficitului de magneziu din organism: ritmul alert al vietii, dietele dezechilibrate, tehnicile inadecvate de preparare termica a alimentelor sau consumul de alimente rafinate sunt doar cateva lucruri care ne pot afecta starea de sanatate.
"Acest deficit poate sa apara prin doua "mecanisme" - cresterea necesarului de magneziu (in caz de stres fizic sau emotional) sau un aport inadecvat (consumul de alimente care au un continut scazut de magneziu), situatii in care scade absorbtia magneziului", a explicat Dr. Daciana Toma, medic primar medicina de familie.
Specialistul subliniaza ca magneziul indeplineste in organism cateva roluri esentiale: este co-factor pentru mai mult de 300 de enzime care intervin in metabolismul glucidic, lipidic si proteic; este stabilizator al ATP-ului - "rezervorul" de energie al organismului; scade excitabilitatea neuro-musculara - ceea ce face ca magneziul sa fie cunoscut drep "mineralul antistres".
"Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 350 mg de magneziu/zi. Surse importante de magneziu sunt leguminoasele uscate, cerealele integrale, vegetalele verzi, nucile, alunele, boabele de cacao sau ceaiul. In cazul in care necesarul de magneziu nu poate fi acoperit din surse alimentare, vom lua in considerare administrarea suplimentelor", a explicat medicul primar Daciana Toma. Sursa: Sanofi Romania.
Citeste si: Bautura care are grija de creierul tau si previne instalarea dementei
Te simti lipsita de energie? 5 metode de revigorare, fara cofeina
6 metode care te ajuta sa te relaxezi in mai putin de 5 minute