La scara mai mare, asa se intampla si cu turismul. Inundatii? Cutremure? Tsunamiuri? Furtuni puternice? Acestea lasa in urma prapaduri care atrag turistii. Sau, cel putin, pe unii dintre ei.
Sa ne amintim de tsunamiuul petrecut in sud-estul Asiei, in decembrie 2004. Apele pur si simplu au devastat tarmurile catorva state din zona, producand sute de mii de victime si miliarde de dolari in pagube materiale. Turistii au continuat sa vina si in zilele care au urmat. Majoritatea faceau pur si simplu fotografii, fara a ajuta cu ceva la reluarea bunului mers al lucrurilor.
La fel s-a intamplat si dupa inundatiile din New Orleans sau dupa incendiile din America de Nord, cand pompierii, pe langa munca dificila pe care o aveau de facut, au fost nevoiti sa se ocupe si cu degajarea curiosilor care nu pridideau cu fotografiile.
Exista insa si turisti care merg in locurile calamitate pentru a da o mana de ajutor. Acestia pot lucra in echipe de voluntariat, pot oferi donatii s.a.m.d. Asa ca daca te trage ata spre o locatie recent aflata sub influenta unei catastrofe naturale, gandeste-te de doua ori inainte de a pleca: oamenii de acolo au nevoie de ajutor, nu de fotografii.
Si, da, vor avea nevoie de fotografii si de turisti, dupa ce-si vor reveni din dezastrul economic si, mai ales, dupa ce vor fi lasati sa-si planga mortii in liniste.
Vezi mai multe in Dosarul Calatorii