Din Europa in Orientul Mijlociu, siturile sacre poarta cu ele conotatii biblice. Viata lui Isus e presarata de locuri sacre, majoritatea dintre ele localizate astazi in Israel. Printre cele mai faimoase se numara bazilica din Nazareth, unde se presupune ca Arhanghelul Gabriel a vizitat-o pe Fecioara Maria pentru a-i spune ca va savarsi o ”conceptie imaculata” girata de Sfantul Duh.
Apoi, biserica Nasterii Domnului, din Bethleem, raul Iordan – loc al crestinarii, mormtntul lui Hristos – probabil cel mai sacru loc al crestinatatii, locul in care se odihneste trupul lui Isus. Un alt loc de pelerinaj, in special pentru femeile nefertile, este mormantul Raselei, localizat intre Ierusalim si Bethleem.
Si tot in estul Europei, in caz ca nu ai vizitat-o inca, se afla Sfanta Sofia din Istanbul, acum muzeu, candva una dintre cele mai mari constructii ale lumii. A fost moschee, apoi biserica bizantina, inainte de a deveni loc de pelerinaj. O excursie in Istanbul, superbul oras de pe Bosfor, include in mod obligatoriu o vizita la cele doua moschei, Albastra si Suleiman Pasa.
Un alt loc crestino-musulman este Mezquita din Cordoba, in sudul Spaniei, care, spre deosebire de Sfanta Sofia, a fost initial moschee, apoi biserica pentru ca, in prezent, sa fie principala catedrala a Cordobei. Ambele cladiri sunt absolut magnifice si, fie ca esti o eprsoana religioasa sau nu, te vei lasa sedusa de maretia acestora si de modul in care au trecut testul timpului.
Vezi mai multe in Dosarul Calatorii