Asia
Daca vei cauta locuri sfinte in oriental incepartat, vei gasi mai intai Muntele Kailash, din Tibet, un loc sacru pentru budistii tibetani. Este cel mai respectat dar si cel mai putin vizitat munte sacru, deoarece sfintenia lui dateaza din timpuri imemoriale. Se spune ca daca faci inconjurul muntelui de 108 ori (in orice sens) vei gasi calea dreapta catre iluminare. La fel, daca te scufunzi in lacul Manosaravar din apropiere, de asemenea un loc sfant.
In China se afla doi munti sacri. Unul este legat de Taoism iar celalalt de budism. Dar probabil cel mai sfant munte al Chinei este Tai Shan, considerat un Dumnezeu in sine. Locul de pelerinaj cel mai indragit pentru femeile din China este Templul Printesei, din Yushu.
In Bali, pe langa plajele de mare exceptie, intalnesti si un munte sacru, Gunung Agung, care este, in fapt, un Vulcan active ce improasca in mod ocazional cu cenusa. Multi vulcani din Indonezia sunt considerati sacri, pe ei desfasurandu-se nenumarate ceremonii pe tot parcursul anului.
In Japonia, onoarea revine muntelui Fujyiama (sau Muntele Fuji), cel mai inalt munte nipon si cel mai prezent in fotografiile de pe cartile postale, datorita gulerului permanent de zapada care-l inconjoara. Muntele Fuji a fost urcat prima oara de catre un calugar anonim in anul 663 dar a fost ”deschis” deschis pentru femei abia in secolul 20. Se spune ca Muntele Fuji, care adaposteste templul zeitei Sengen-Sama, este poarta catre o alta lume.
Vezi mai multe in Dosarul Calatorii