America si Australia
Nu toti muntii sacri sunt in Asia. Acestia se intalnesc si in America de Nord, acolo unde indienii au sfintit multe dintre locurile prin care isi asezau corturile inainte de a fi aproape total exterminati. Numai indienii Navajo, de pilda, si-au pus amprenta asupra a patru astfel de munti:
• Blanca Peak, din Colorado, cunoscut si ca muntele Scoicii Albe
• Muntele Taylor, cunoscut ca Muntele Turcoaz, din New Mexico
• Abalone Shell, din San Francisco Peaks, langa Flagstaff, Arizona
• Muntele Hesperus din Colorado.
America Centrala e plina de locuri sfinte. Orasul mayas Tulum, pe langa faptul ca a fost un mare centru comercial, era cunoscut ca loc de pelerinaj pentru femeile mayase care se indreptau catre Cozumel, o insula sacra. In Cozumel, sanctuarul lui Ix Chel aducea un omagiu primei zeite maya.
In acelasi context, periplul poate contuna spre sud, catre Peru, mai precis catre celebrul Machu Picchu, locasul sfant al incasilor. Orasul se afla sub patronaj UNESCO si este cel mai bine pastrat loc din fostul mare imperiu incas. El este vizitat de sute de mii de turisti annual si, din pacate, continua sa se degradeze sub privirile nepasatoare ale acestora.
Si in Australia, o vizita la un loc sfant incepe cu vizitarea unui munte, si anume Ayer’s Rock, mai degraba un platou muntos considerat sacru de catre aborigeni, care inca il numesc in limba lor, si anume Uluru. Desi multi turisti doresc sa-l urce, aborigenii le cer acestora sa-l respecte si sa se abtina de la o asemenea activitate.
Vezi mai multe in Dosarul Calatorii