Turmericul are acţiune colagogă (n.r. - substanţă care favorizează evacuarea bilei înduoden), coleretică (n.r. - substanţă care stimulează secreţia biliară a ficatului), stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), are acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare şi antioxidantă.
Mai mult decât atât, turmericul are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, este antiagregant (n.r. - care inhibă agregarea trombocitelor/plachetelor sangvine), previne formarea trombilor arteriali (n.r. - cheag de sânge care se formează într-un vas sangvin), previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer şi efectele ei prin dizolvarea microplăcilor care se formează între neuronii din creier, creşte mobilitatea articulaţiilor, tendoanelor, reduce tumefacţia (n.r. - umflătură patologică apărută într-o regiune a corpului, datorită unei infecții, unei tulburări circulatorii), febrifug înlătură sau reduce febra), calmează tusea, durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice, are acţiune hemostatică şi cicatrizantă.
Studiile au arătat că turmericul are puternic efect antiinflamator şi inhibă activitatea enzimei COX-2 (ciclooxigenaza), care este responsabilă pentru crearea de molecule ce produc inflamaţia.
54 de studii au arătat că turmericul poate provoca moartea celulelor canceroase sau poate diminua liniile celulare de cancer rezistente la tratamentul convenţional.
Atenţie! Turmericul este recomandat în doze mici, nu mai mult de o dată pe zi. Sursa: 1, 2 .