Este cu atat mai important cand vine vorba de portii mai mari de mancare, intrucat rezulta o satisfactie scazuta.
Amintirile in legatura cu mancarea sunt vii, mai ales atunci cand este execrabila sau incredibil de buna. O cercetare publicata in Psychological Science, jurnal al Association for Psychological Science, arata ca aceste amintiri influenteaza cat de des esti dispusa sa mananci un anumit tip de mancare.
“Cercetarile arata multe despre factorii care influenteaza CE tip de mancare vor oamenii sa consume, insa mai putin se stie despre factorii care determina CAND vor sa manance un anumit aliment din nou”, explica autorul studiului, Emily Garbinsky, de la Stanford University Graduate School of Business.
“Companiile profita nu numai din vanzarea de produse alimentare ci si din cat de frecvent sunt acele produse vandute, si impactul alimentelor sanatoase si nesanatoase asupra starii generale de sanatate a oamenilor este determinat nu numai de cantitate, ci si de frecventa consumarii acelor alimente. Asadar, parea important sa intelegem mai bine ce influenteaza timpul care trece pana cand se repeta consumul.”
Importanta este, spun cercetatorii, marimea portiei, intrucat fiecare imbucatura este mai putin gustoasa decat cea anterioara, fiindca intervine senzatia de satietate. Asadar, cu cat este mai mare portia, cu atat mai putin te bucuri de ultimele imbucaturi.
Iar aceste ultime imbucaturi sunt cele care dicteaza daca vei manca din nou in viitorul apropiat sau nu. Practic, cu cat portia este mai mica, ultima imbucatura ti se va parea mai gustoasa si implicit iti vei dori sa gusti din nou mult mai curand decat daca ai fi consumat o portie mare, intrucat amintirea ultimelor imbucaturi ar fi fost mult mai stearsa.
Citeste si:
Iata de ce este mai usor sa slabesti VARA
Nu manca aceste alimente daca mergi la plaja!
Vrei o silueta de invidiat? Ioana Ginghina iti arata ce sa mananci dimineata