Substanta, numita scualamina, este deja cunoscuta ca avand proprietati antivirale si este sanatoasa pentru corpul uman.
In cadrul cercetarii s-a ajuns la concluzia ca activitatea antivirala a scualaminei poate reduce agentii patogeni care se gasesc in anumite boli, printre care si anumite forme de hepatita care in prezent nu pot fi tratate. Pentru ca actioneaza rapid acest compus opreste replicarea virala si face ca tesuturile gazda sa fie mai putin receptive la infectie.
Potrivit dr. Zasloff, de la Universitatea Georgetown, aceasta descoperire este considerata un adevarat progres medical si ar putea dezvalui si modul in care sistemul imunitar ar rechinilor pot lupta eficient impotriva virusurilor care afecteaza toate creaturile vii.
"Scualamina pare sa protejeze impotriva virusurilor care ataca ficatul si tesutul sanguin, iar alti compusi similari ce se gasesc de asemenea in organismul rechinilor, protejeaza impotriva infectiilor respiratorii.", a declarat dr. Zasloff.
"Valorificarea acestei proprietati a sistemului imunitar al rechinului astfel incat acesti compusi antivirali sa fie transformati in agenti care sa protejeze organismul uman de virusuri, ar fi o adevarata revolutie in medicina.", a mai adaugat acesta.