Acneea si Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP)
SOP este o afectiune hormonala foarte comuna intre femei. SOP prezinta patru semne importante din care una este actiunea indirecta a testosteronului asupra pielii si parului: acnee, cresterea pilozitatii faciale si corporale in contrast cu subtierea pilozitatii capilare. Celelalte semne dupa care puteti suspecta SOP ar fi menstruatiile neregulate, dificultate in a controla greutatea corporala si diferite schimbari metabolice. Acneea la femei, de cele mai multe ori, este un semn de SOP, dar sunt si cazuri in care apare doar din cauza unui dezechilibru hormonal, fara a prezenta si SOP.
Acneea si adolescenta
Acneea juvenila care apare in timpul adolescentei este de cele mai multe ori severa si apare din cauza shimbarilor hormonale specifice acelei perioade. Teoria ca aceasta acnee dispare imediat cum adolescentul intra in perioada de adult este foarte eronata, ca sa nu mai vorbim de cicatricile urate pe care le poate lasa. De aceea, inca de cand aceasta apare, adolescentii trebuie sa mearga la dermatolog. Nu numai ca vor invata cum sa aibe grija de tenul acneic prin tratamente topice astfel incat sa evite formarea unor cicatrici urate pe viata dar, in functie de analizele care vor determina cauza acneei, pot primi si diverse tipuri de medicatie orala.
Testarea hormonala pentru acnee
Pentru cazurile de acnee severa, testarea hormonala este indicata. Testele hormonale se fac pentru a masura nivelul de hormoni androgeni (testosteron, DHEA-S si altii) si chiar daca acestia sunt la nivel normal, tot sunt raspunzatori de aparitia acneei. Tratamentele hormonale pentru acnee dau rezultate acolo unde tratamentele topice au dat gres. Tratamentele hormonale blocheaza efectul stimulant al hormonilor androgeni asupra glandelor sebacee. Din pacate nu foarte multi specialisti sunt familiarizati cu tratamentele hormonale pentru combaterea acneei. De aceea sfatul meu e sa cautati o echipa de medici specialisti cu care sa stabiliti un tratament: ginecolog, endocrinolog si apoi dermatolog.
Tratamentele topice fara prescriptie pentru acnee
Tartamentele topice sunt importante atat pentru femei cat si pentru barbati. Dar o igiena buna, desi necesara oricarei persoane, nu vindeca acneea, asa cum o igiena precara nu este cauza acesteia. Un alt mit in tratarea acneei este legat de alimentatie. La noi sunt dermatologi renumiti care inca interzic ciocolata si alimentele grase in cazul acneei. Bineinteles ca acestea in exces fac rau organismului dar nu au nicio legatura directa cu acneea. Orice ten cu tendinta acneica trebuie sa foloseasca produse noncomedogenice. "Comedon" este termenul medical pentru punctele negre sau albe de grasime ce se acumuleaza in pori. Produsele noncomedogenice nu sunt grase ca textura. Insa la fel de important este sa nu se foloseasca produse astringente sau care contin alcool. Desi pielea spalata cu produse astringente se simte uscata si mai putin uleioasa, tocmai acesta uscaciune va stimula si mai mult glandele sebacee sa produca sebuum (acel film uleios de pe fata).
Un alt mit este legat de expunerea la soare/solar. Expunerea la soare in cazul acneei este nociva din doua motive: primul pentu ca provoaca distrugeri mari in adn-ul celular, scade imunitatea, creste riscul de cancer. Al doilea motiv este acela ca uscarea excesiva a pielii stimuleaza secretia seboreica in exces ceea ce va spori acneia pe termen lung. Este obligatorie folosirea unuei protectii solare.
Daca acneea este medie (nu foarte severa) cel mai bun si folosit produs in tratarea acneei este Benzoyl Peroxide (peroxid de benzoyl) care se gaseste sub diferite denumiri comerciale in farmacii sau cabinete cosmetice. Acesta se gaseste in concentratii de la 2% la 10%. BP este un antibacterian si antiinflamator topic care trebuie aplicat doar pe leziune. Pentru ca este destul de iritant pentru piele nu este necesar sa fie lasat pe leziunile acneice toata noaptea sau toata ziua. Poate fi lasat pe leziuni 35-40 minute, dupa care se clateste fata si se aplica o crema hidratanta noncomedogenica (adica sa nu contina lanolina, parafina, petrolium). Tratamentele standard cu prescriptie medicala
Desi acest articol nu inlocuieste vizita la medici si stabilirea unui protocol de tratament, aceste sugestii va vor ajuta sa intelegeti mai bine necesitatea unui tratament complex in combaterea acneei.
Medicatia topica poate fi constituita din Retin-A, derivat de vitamina A care face un peeling al nivelului superficial al pielii, care este format din celule uscate si care in combinatie cu sebumul formeaza punctele negre dificile. Unii iau in considerare antibiotice topice precum eritromicina. Din punctul meu de vedere, bacteria specifica acneei se imunizeaza destul de repede la tratamentul cu antibiotice si tot din pricina acestora apare o scadere a imunitatii; in urma aplicarii unui tratament cu antibiotice, pe termen lung, acneea va fi din ce in ce mai severa.
Un tratament cu rata de succes foarte mare este constituit de contraceptivele orale. Tratamentul cu pilule contraceptive pentru combaterea acneei a fost aprobat in noiembrie 2001. Totusi sunt cazuri de acnee la femei care nu cedeaza de tot la pilulele contraceptive si atunci tratamentul trebuie completat sau inlocuit cu o medicatie hormonala care scade nivelul testosteronului de obicei implicat in cauzele acneei.
Roaccutane (Accutane)
Ultima alternativa este tratamentul cu Roaccutane, o forma foarte puternica de vitamina A. Acest medicament a facut diferenta in viata suferinzilor de acnee chistica severa, care lasa cicatrici foarte urate si adanci. Vestea proasta e ca, pe langa faptul ca este foarte scump, are efecte secundare foarte agresive: dureri de cap, dureri musculare si articulare, hepatita, cresterea trigliceridelor, ceea ce impune o monitorizare foarte atenta din partea medicului.
Vestea buna e ca aceste efecte secundare sunt reversibile si dispar imediat cum medicatia este oprita. Pielea in timpul si dupa tratament arata superb, cum niciodata nu viseaza un suferind de acnee: foarte curata, finuta, fara sebum in exces, tanara... ce mai, minunata. Isotretinoinul din roaccutane atrofiaza glanda sebacee, deci secretia de sebum este foarte mica si in consecinta bacteria specifica acneei nu se mai dezvolta, stimuleaza regenerarea ordonata a pielii prin peelingul pe care il face, de aceea cicatricile sunt mult reduse.
Deci, care sunt cacuzele acneei?
Acneea este o disfunctie a hormonilor androgeni, testosteronul fiind cel mai important dintre acestia. Mai intai, testosteronul stimuleaza secretia excesiva de sebum, apoi porii se astupa cu sebum, proteine (celule uscate), bacteria este prinsa in acest amestec lipicios, se dezvolta secretand toxinele specifice si iritand tesutul din jur. Aici intervine sistemul imunitar care, luptand cu bacteria, provoaca inflamatie, roseata, fluidul albicios opac, astfel formandu-se leziunea acneica (cosul).
Tinand cont de aceste informatii despre abordarea corecta a tratamentului acneei, sfatul meu este unul singur: mergeti la doctor in aceasta ordine: ginecolog, endocrinolog, dermatolog. Nu asteptati sa treaca de la sine. Tratamentele topice doar ajuta, nu vindeca acneea!