"Buna dimineata puiul meu" zise mama, in timp ce-si mangaia burtica. Desi acoperita de multe straturi de haine, ea stia ca cel mic o simte si mai ales o aude cum vorbeste cu el.
"Auzi mami ce frumos canta pasarelele? muzica lor si cea a intregii naturi e divina! Nimic n-o poate intrece.
Acasa, …muzica lui Mozart, Vivaldi, Beethoven ..o recreeaza…..e cea pe care o asculti tu cand mami se odihneste sau uneori cand citeste sau pur si simplu cand sta de vorba cu tine si te mangaie pe burtica….ca si acum?)
"Eu simt ca-ti place, ca e o hrana buna pentru sufletelul tau mic si dulce….si am aflat si ca o sa te ajute sa-ti dezvolti creierul, sa te dezvolti motric si emotional, sa inveti si astfel sa descoperi mai usor …lumea asta mare si necunoscuta cu toate minunatiile ei.
"cum asa mami? "de unde stii?"
"am citit tot felul de experimente legate de muzica dragul mamei…si asa am aflat de ceea ce se numeste efectul Mozart :
Dr. Alfred Tomatis, un fizician francez, a demonstrat ca ascultand muzica lui Mozart, bebelusii care au fost odata asa ca tine, isi cresc IQ-ul si isi imbunatatesc starea de sanatate. Primele notiuni despre viata- culori, senzatii, emotii – asociate cu muzica ii ajuta sa fie mai receptivi, mai sociabili, mai optimisti, sa aiba o buna ureche muzicala si sa asimileze mai usor limbile straine. De asemenea s-a dovedit ca muzica va ajuta sa memorati mai tarziu mai usor, sa vorbiti mai repede si sa va dezvoltati abilitatile emotionale.
Studiind reactiile fetale la diferite genuri de muzica, cercetatorii au ajuns la concluzia ca Brahms si Beethoven va agita, in timp ce Mozart si Vivaldi va linistesc. Mozart e foarte iubit mai ales pentru piese precum Adagio Allegro din Simfonia nr.38, Allegretto din Concertul de pian nr 12, Concertul de pian Nr 11….dar bineinteles,opera lui este uriasa…si magica.
S-au facut multe experimente cu bebei care dupa nastere si-au amintit muzica pe care au ascultat-o in burtica, chiar si dupa un an dupa ce n-au mai ascultat respectiva piesa. Asadar muzica din perioada prenatala constituie un prim bagaj cultural……
Si chiar daca nu vei deveni un geniu sau un compozitor celebru….eu mi-as dori sa-ti daruiesc astfel gustul pentru muzica….o bogatie ce sper ca te va insoti toata viata. ?)
"Ar fi frumos sa intampin venirea ta pe lume punandu-ti sa asculti muzica preferata…
sa particip la atelierele Mariei Louise Aucher, o ginecoloaga faimoasa, care a tinut in anii 70 ateliere de cantec prenatal la o maternitate – in grupurile corale intrau tati, mame, frati, surori, dar si medici, moase pentru a crea intre personalul medical si viitorii parinti o legatura, o atmosfera calda, aproape familiala, care sa usureze nasterea. Muzica poate usura procesul nasterii pentru mama, ajutand-o sa se destinda si sa-si refaca fortele mai repede.
"Si mami, daca ai veni mai repede pe lume decat ar fi timpul, stiu ca ti-ar placea sa-ti mangai auzul cu o muzica dulce si suava. Stiu, pentru ca am citit un studiu efectuat in Florida pe 52 de bebelusi cu o greutate mica la nastere, ce a demonstrat ca ascultatul muzicii a contribuit la cresterea rapida in greutate a acestora si a scurtat durata ramanerii lor in spital in medie cu 5 zile (in comparatie cu alti bebelusi in conditii similare ce nu au primit stimulare prin muzica).
"Foarte interesant mami si multumesc ca ai grija de mine, dar stii ceva?
In primul rand, ….Tu esti lumea intreaga pentru mine! Ce-ti place tie, imi place si mie…asa ca nu uita sa-ti pui si muzica care iti place si tie cel mai mult, nu neaparat cea mai recomandata. Eu am sa simt ca-ti place si o voi savura….:))
Iar in al doilea rand, sa stii ca cel mai mult eu iubesc sa va stiu pe tine si pe tati aproape…imi place sa-mi cantati voi…si pe primul loc in topul preferintelor mele sunt cantecele de copii cu care ati crescut si voi mari…muzica asta e plina de emotie si simt ca mi se adreseaza direct . Sunt studii si despre cantecelele de copii care arata preferinta noastra, a bebelusilor, pentru ele! …..de exemplu, acum ceva vreme mi-ai cantat un cantecel despre o padure cu alune in care aveau casa trei pitici…" vroiam sa te intreb de mai demult, ca sunt curios: ….. "pe pupaza au mai primit-o?...sper ca da! "?)
Cu drag,
Psiholog Cristina Mihailescu
www.centrul-9luni.ro