Berlinezii sunt eco
Este deja un fapt recunoscut, iar eu ca roman nu puteam decat sa ma minunez cand am vazut ca in toate supermarketurile au automate de sticle de plastic (pentru fiecare sticla de plastic introdusa primesc 25 de centi – iar eu stau cu 10 sticle de plastic in hol, pentru ca nu am unde sa le reciclez), iubesc Bionade – un suc semiacidulat, evident eco, de diferite arome, merg la cumparaturi cu sacosa de panza, iar daca solicit una de plastic costa, deci mai bine nu.
Primele “obiecte” pe care le-am vazut din avion au fost morile eoliene, albe si neobosite, care asigura energia 5% din energia Germaniei.
In cele cateva zile pe care l-am petrecut acolo am trait si eu eco cat de cat: am mers cu bicicleta, pe strada, printre oameni, pe trotuar, prin parc, am baut Bionade, m-am spalat cu sampon ecologic (4 euro), nu am cumparat pungi de plastic de la supermarket si am urmarit cu atentie tipologiile oamenilor care veneau la automatul de sticle de plastic. Erau tot felul de oameni, de la mame tinere cu copii, pana la oameni fara adapost care voiau probabil sa mai faca un ban.
Sa inchiriezi o bicicleta timp de o zi costa 12 euro, iar timp de 4 ore costa 7 euro. Cultura bicicletei este prezenta peste tot, de la cei mai mici pana la oamenii in varsta, de la tipele casual, la cele business. Pistele si biciclistii sunt respectati de ceilalti participanti la trafic. Aerul nu este poluat, nu ai senzatia de imbacsire sau sufocare ca aici.
Despre cosurile de gunoi impartite pe materiale si categorii nu vreau sa mai zic nimic pentru ca avem si noi prin cateva puncte strategice ale Capitalei.
Cum sa fii un turist eco
Asa cum spunea un slogan, “orice calatorie este o lectie de viata” – asa am invatat si eu de la berlinezi sa fiu un turist eco.
Daca pleci la munte:
- ia cu tine saci pentru gunoi;
- fa baie numai in locurile amenajate;
- nu vana si nu pescui decat daca este sezonul, ai permis valabil;
- aprinde focul numai spatiile amenajate, nu lasa oasele de la friptura prin padure pentru animale;
- nu face risipa de apa, energie, gaze, combustibili;
- protejeaza plantele, animalele, natura.
Daca pleci la mare:
- pastreaza plaja curata;
- procedeaza la fel si cu apa marii, nu arunca ceva care nu este biodegradabil;
- inoata numai pe unde este indicat;
- inoata, nu folosi ambarcatiuni cu motor care: polueaza si agreseaza pestii si pasarile.
Nu trebuie sa citesti carti ca sa traiesti eco, trebuie numai sa respecti niste reguli de bun-simt pe care eu in Berlin le-am intalnit la tot pasul.