Zaharurile care se gasesc in planta din care se face tequila ar putea reduce nivelul de glucoza din sange la persoanele cu diabet de tip 2 si i-ar putea ajuta pe oamenii obezi sa slabeasca, spun cercetatorii.
Un tip de zahar natural numit "agavine" provine din planta de agave, care este utilizata in procesul de fabricare al tequilei. Aceste zaharuri (care nu sunt la fel ca cele din siropul de agave) sunt nedigerabile si nu ridica nivelul zaharului din sange, potrivit cercetatorilor mexicani.
In noua cercetare, echipa de oameni de stiinta a hranit soarecii de laborator cu o dieta standard si a adaugat zaharuri "agavine" la o parte din apa animalelor. Cercetatorii au descoperit ca soarecii care au consumat agavine au mancat mai putin per ansamblu si au avut niveluri scazute de glucoza in sange.
Efectele au fost mai puternice decat la alti indulcitori artificiali, precum aspartamul si siropul de agave. Soarecii care au consumat agavine au produs un hormon numit GLP-1 care le tine stomacul plin mai mult timp si care produce insulina.
Iar asta reprezinta un alt motiv pentru care aceste zaharuri ar putea fi benefice pentru persoanele cu diabet si predispuse la obezitate. Cercetatori mexicani cred ca agavinele au un potential grozav de a fi un indulcitor light. Sursa: womenshealthmag.com.
Citeste si: 4 lucruri surprinzatoare care contin parti din vaci
5 alimente care te imbatranesc
Cate calorii "goale" contine zaharul si ce calitati nutritive are
Nutritionistii atrag atentia: mierea ingrasa mai tare decat zaharul
Cat de periculos este zaharul pentru sanatate - La ce riscuri te expui