Unele mame aleg sa ramana multi ani langa copii lor, altele se intorc dupa doar cateva luni la serviciu. Pentru acestea din urma dificultatea gasirii unui nou job este simtitor mai mare, mai ales pentru ca nevoile unui copil la aceasta varsta solicita mult mai multa atentie, implicare si implicit mai mult timp din partea unui adult.
Orice angajator este indreptatit sa se asigure ca proaspata mamica este pregatita si capabila sa faca fata celor doua provocari in acelasi timp. Daca noua insene ne este clar in minte cum putem sa ducem la bun sfarsit responsabilitatile care ne revin, nu ne va fi greu sa argumentam si altora acest lucru.
Prin urmare, o mama trebuie sa stie sa isi raspunda in primul rand siesi la cateva intrebari esentiale. Iata cateva dintre ele:
- Exista o alta persoana de incredere care sa preia pe termen lung ingrijirea bebelusului pe perioada programului de lucru?
- Se poate ocupa cineva de rezolvarea situatiilor urgente si neprevazute (ex. inbolnaviri usoare care necesita vizite la medic si ingrijire speciala)?
- Ca mama, este suficient pentru mine timpul pe care il pot petrece alaturi de copil in conditiile in care reiau serviciul?
- Presupune noul loc de munca ore peste program in mod constant? Daca da, sunt capabila sa mi le asum?
Exista bineinteles si alte cateva atuuri care pot fi folosite la intrebarile viitorului angajator. O experienta anterioara cat mai similara cu noul job este un argument puternic in angajare. Chiar si fara aceasta, fiecare dintre noi poate adauga la clarificarile mentionate mai sus care sunt calitatile de care dispune si pe care le poate folosi cu succes la noul loc de munca. Un alt atu foarte important este sa argumentezi de ce si cat de mult iti doresti sa lucrezi in acel post.
Un exemplu concret pentru cele mentionate mai sus este o mama a unui baietel de 8 luni care s-a decis sa reia activitatea si a participat la interviuri pentru un post de Marketing & Communications Manager. Pe langa faptul ca lucrase anterior in sarcini similare, s-a impus (si a fost preferata ca si candidat principal) prin siguranta de sine si ambitie. A dovedit clar ca este foarte decisa sa-si reia activitatea si ca si-a planificat si organizat timpul si activitatile de mama in asa fel incat sa isi permita sa revina la serviciu. A avut drept sprijin suportul sotului si al familiei si angajase deja o bona, iar timp de mai bine de 2 luni a urmarit daca aceasta combinatie ii permite intr-adevar sa-si continue cariera. Rezultatele anterioare si recomandarile, loialitatea si implicarea de care a dat dovada in celelalte companii au cantarit de asemenea greu in favoarea ei.
Dincolo de statistici, care arata ca revenirea unei mame la serviciu prin angajarea pe un post nou este mai dificila, depinde pana la urma de fiecare dintre noi cat de mult ne dorim, cum ne organizam si cum argumentam acest lucru in fata viitorului angajator.
Ioana Moholea
Project Manager Perspective Group