Singurul lucru pentru care se roagă acum lumea este să ieșim cât mai repede din această criză de sănătate, care va fi legată în mod sigur de o altă criză economică, însă acum câteva zile, în China, au apărut noi cazuri de Hantavirus. Aceste cazuri au început să apară după ce cineva care a călătorit din provincia Yunnan către provincia Shandong cu autocarul, a murit brusc. În ciuda crizei de Coronavirus, confirmarea acestui caz s-a răspândit rapid în social media, unde s-a afirmat că ar fi vorba despre o nouă boală, mult mai contagioasă decât pandemia actuală. Aceasta a fost însă o informație falsă și lumea trebuie educată să facă diferența. Pentru a înțelege mai bine situația, ai mai jos originea, simptomele și gradul de propagare ale Hatavirusului.
Ce este Hantavirusul
Hantavirusul (din familia Hantaviridae, din ordinul Bunyavirales) este un virus mortal, care cauzează Sindromul Pulmonar Hantavirus (SPH), o boală gravă a sistemului repirator, cu o rată a mortalității de 36%. Simptomele seamănă cu cele ale unei răceli obișnuite și ale coronavirusului, respectiv, febră, dureri de cap, amețeli, frisoane, greață și tuse.
Istoria Hantavirusului
În ciuda ideii că ar fi vorba despre un virus nou, el există de fapt de câteva decenii și primul caz confirmat a fost în 1959, în Utah, dar a fost mai bine studiat abia în 1981, când a izbucnit de fapt o epidemie în Statele Unite ale Americii, iar în 1993 au fost conduse o serie de teste pe acest patogen și astfel s-a ajuns la concluzia că este vorba despre același virus din 1959.
Cauzele Hantavirusului
Acest virus se preia de la rozătoare, respectiv prin contactul cu saliva, urina sau fecalele acestora și este transmis oamenilor care respiră aerul infectat. Alte metode posibile, dar rare de contaminare sunt mușcătura unui rozător infectat, consumarea alimentelor contaminate de urina sau saliva rozătoarelor și atingerea feței după atingerea unui șoarece sau șobolan.
Cât de contagios este Hantavirusul
Conform specialiștilor, nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire de la om la om, deci riscul de a izbucni o nouă epidemie în timpul sau după cea de Coronavirus, este aproape de zero, deoarece pentru a deveni o pandemie, trebuie să fie foarte contagios.
Pentru ce trebuie să-ți faci griji
Hantavirusul sporește anxietatea printre oamenii normali, care se luptă încă cu pandemia și multe surse s-au grăbit să contraatace știrile false, pentru a nu spori panica, iar conform informațiilor actuale oferite de instituțiile medicale acreditate, Hantavirusul nu constituie motiv serios de îngrijorare, decât dacă ai de gând să mănânci carne de rozătoare sau trăiești înconjurată de șobolani. Iată însă la ce trebuie să fii mai atentă de acum înainte:
- Știri false - Informațiile false cauzează confuzie, care împiedică oamenii să facă față problemelor reale.
- Informațiile de pe internet - Deși este amuzant să stai pe Internet, n-ar trebui să crezi tot ceea ce citești, tocmai pentru că este foarte ușor să lansezi mai în glumă mai în serios o informație, doar de dragul de a avea mai mulți followeri.
- Supraviețuire - Viitorul este incert, așa că supraviețuirea este cea mai importantă dilemă care-ar trebui să te preocupe acum, deci concentrează-te asupra măsurilor de prevenție împotriva Coronavirusului și uită momentan de alte posibile epidemii.