Un pahar zilnic de suc de tomate ar putea fi cheia pentru a pierde în greutate şi pentru a reduce circumferinţa taliei, arată un studiu recent.
Femeile care au băut aproximativ 290 ml de suc de tomate pe zi, timp de 8 săptămâni, şi-au redus circumferinţa taliei cu 2,5 centimetri, fără să facă alte schimbări în dietă sau stilul de viaţă.
Nivelul colesterolului al femeilor care au participat la acest studiu a scăzut şi el cu aproximativ 10 procente, potrivit unui raport publicat în jurnalul "Nutrition".
Roşiile au fost considerate un potenţial superaliment în ultimii ani, deoarece numeroase studii au sugerat că tomatele ar putea reduce riscul de cancer, de boli de inimă şi chiar ar putea ameliora depresia.
Roşiile sunt în special o sursă bună de licopen, un antioxidant care le oferă acea culoare roşie extrem de puternică.
Un studiu american din 2013 realizat la Universitatea Tufts din Boston a constat că licopenul ar putea reduce riscul de boli de inimă cu 25%.
Licopenul se găseşte în concetraţii mari în produse precum sucul de tomate şi ketchup, dar şi în roşiile proaspete.
Revenind la concluziile studiului citat, oamenii de ştiinţă de la Universitatea China Medical din Taiwan au rugat 25 de femei sănătoase, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, să bea un pahar cu suc de roşii în fiecare zi.
După 2 luni, cercetătorii au descoperit o scădere medie în măsurătorile făcute în talie, adică taliile femeilor erau mai mici cu 1,66 centimetri, iar cele mai multe dintre femei au reuşit să dea jos mai mult de 0,5 kilograme de grăsime corporală.
Iar nutriţioniştii străini se bucură de aceste rezultate şi spun că roşiile ar putea juca un rol esenţial în controlul greutăţii corpului nostru.
Reţetă pentru suc de roşii preparat în casă
Ingrediente:
- 1,4 kilograme de roşii de grădină foarte coapte, tăiate mari
- 1 cană şi 1 sfert de ţelină tocată, cu tot cu frunze şi rădăcină
- 1 treime de cană de ceapă tocată
- 2 linguri de zahăr (pentru gust)
- 1 linguriţă de sare
- 1 vârf de cuţit de piper negru
Metoda de preparare:
1. Pune toate ingredientele într-o oală mare (foloseşte una de oţel inoxidabil, nu de aluminiu). Adu sucul la foc mic şi fierbe-l aşa, neacoperind oala, până când amestecul este complet omogen (să aibă textura unei supe de roşii), timp de aproape 25 de minute.
2. Forţează amestecul printr-o sită sau orice instrument de bucătărie care te ajută să separi sucul de seminţele de roşii. Răceşte-l complet.
Depozitează-l acoperit şi la rece. Sucul de roşii va rezista aproximativ 1 săptămână în frigider.