Deşi această boală provocată de coronavirusul SARS-CoV-2 nu are mare relevanţă în medicina veterinară, cercetătorii au subliniat importanţa anticipării posibilelor noi scenarii şi potenţialelor probleme ce ar putea fi cauzate de noile variante ale acestui coronavirus şi de o eventuală schimbare a epidemiologiei acestei boli.
''În studiul nostru evidenţiem o înaltă eficacitate a prototipului de vaccin pentru a limita replicarea virusului la pisici, ceea ce ar ajuta la controlul transmiterii virusului între animale, prevenind ca acestea să acţioneze ca potenţiale surse de infectare'', explică Sandra Barroso, cercetătoare la Serviciul de Imunologie Virală şi Medicină Preventivă a UCM.
În prima etapă a studiului, publicat în revista ''Research in Veterinay Science'', două animale au fost injectate intramuscular cu serul prototip şi apoi monitorizate pentru identificarea posibilelor reacţii secundare şi li s-au prelevat mostre de sânge pentru evaluarea producţiei de anticorpi.
La 35 de zile după vaccinare cele două animale au fost mutate într-un laborator cu biosecuritate înaltă împreună cu două animale din grupul control, unde au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi monitorizate alte 21 de zile.
''În cazul unuia dintre animalele vaccinare infecţia a fost evitată complet, în timp ce în cazul celuilalt a fost limitată la tractul respirator superior şi fără să elibereze virus infecţios'', se arată în studiu.
Animalele vaccinate au avut un răspuns imunitar puternic bazat pe anticorpii neutralizanţi, conform cercetătorilor spanioli.