Familia Ross de pe Muntele Maunganui a fost surprinsă să găsească, miercuri dimineaţă, o focă în casa care se află la aproximativ 150 de metri de ţărm.
Phil Ross, care se întâmplă să fie un biolog marin, a spus că i-a părut rău că nu a fost acasă în acel moment.
„Aceasta era într-adevăr singura urgenţă familială la care ar fi fost util să ai un biolog marin în casă”, a spus el. „Am ratat momentul să strălucesc”.
Ross a spus că soţia lui, Jenn, a plecat miercuri, înainte de ora 6 dimineaţa, la sală. „Când a urcat în maşină, ceva a lătrat de dedesubt dar a crezut că era câinele cuiva... şi nu s-a gândit prea mult la asta”. A revenit acasă în jurul orei 7.00 şi când a deschis uşa a găsit „o focă drăguţă”. „S-a speriat puţin şi a coborât în hol”, potrivit News.ro.
Ross a spus că foca a reuşit să-şi facă loc prin uşa pisicii pentru a intra în casă.
Foca a stat o perioadă şi pe canapea, înainte ca Jenn Ross să reuşească să o scoată în grădină. Un reprezentant al Departamentului de Conservare s-a prezentat la ora 10.00 pentru a duce foca înapoi în mare, după o dimineaţă plină de apeluri în legătură cu foci.
Phil Ross a precizat că nu este neobişnuit să vezi pui de focă rătăcind prin zonă în această perioadă a anului, deoarece încep să se înţarce şi să iasă singuri.
Populaţia de foci din Noua Zeelandă revine şi recolonizează o mare parte din fosta lor zonă. Focile se pot mişca rapid şi pot provoca răni grave dacă se simt ameninţate. De asemenea, sunt purtătoare de boli infecţioase.