Până de curând, experții credeau că ambii părinți sunt responsabili în mod egal de inteligența copiilor, dar studiile au scos la iveală altă realitate, genetica nefiind un domeniu simplu de cercetat, drept pentru care se recomandă ca oamenii să abordeze obiectiv aceste descoperiri.
Iată cum funcționează cromozomii X și Y
Un cromozom este de fapt o o formațiune de proteine și acizi nucleici care transferă și stochează informațiile. Toată lumea are câte un set de cormozomi în fiecare celulă a organismului, bărbații au 1 X și 1 Y, iar femeile au 2 X. În plus, anumite gene sunt fie puse în funcțiune, fie dezactivate, în funcție de selecția naturală și proprietățile genetice. Genele excuse nu vor influența în niciun fel dezvoltarea, pe când cele activate vor fi responsabile de o serie de trăsături fizice și psihice, adică dacă unul dintre părinți are trăsături mai puternice, acestea se vor impune.
De fapt, există șanse mai mari ca femeile să influențeze mai mult abilitățile cognitive, deoarece ele au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au doar unul. În plus, inteligența este considerată una dintre trăsăturile ce se moștenește pe linie maternă. Cercetătorii au testat această teorie pe șoareci de laborator modificați genetic special pentru a putea demonstra din punct de vedere genetic de unde se trage inteligența și au ajuns la concluzia că subiecții tratați cu material genetic maternau avut un creier anormal de mare, dar un corp mai mic. Pe de altă parte, cei tratați cu cromozomi paterni au avut craniul și creierul mai mici, dar corpul mai dezvoltat. Cercetătorii au descoperit și 6 zone ale creierului care au în mod exclusiv gene de la tată sau gene de la mamă.
Într-un alt studiu, cercetătorii agențiilor guvernamentale scoțiene au urmărit 12687 de oameni între 14 și 22 ani și au observat la aceștia cum s-a dezvoltat inteligența, în funcție de etnia lor și educația primită. Aceștia au descoperit că IQ-ul unei mame este cel mai puternic indicator al inteligenței unui copil, motiv pentru care mamele au un impact mai mare asupra abilitiăților cognitive ale celor mici.
De asemenea, această calitate nu ține numai de genetică ci și de cât de multă grijă, atenție și iubire a primit un om în copilărie. Așadar, mamele joacă un rol foarte important în dezvoltarea intelectuală a copiilor.