In "Studiul privind nivelul de cunoastere al legislatiei in domeniul protectiei copilului in randul populatiei si al specialistilor", realizat de Salvati Copiii Romania, se arata ca:
- 30 % din parinti nu cunosc existenta prevederilor legale ce interzic pedeapsa fizica si tratamentele umilitoare aplicate minorilor si aproape 20% din specialisti nu cunosc sau cunosc intr-o foarte mica masura aceste prevederi;
- responsabilitatea populatiei fata de cazurile cunoscute de copii supusi unor rele tratamente, masurata prin gradul de implicare al populatiei in sesizarea autoritatilor competente, nu este la nivelul asteptat: doar 13% din populatia investigata care avea cunostinta de cazuri de copii supusi unor rele tratamente au sesizat o institutie abilitata in rezolvarea unor astfel de cazuri;
- majoritatea populatiei (54%) reduce semnificatia sintagmei "tratamente umilitoare asupra copilului" la formele abuzului fizic (bataia, pedepsele crunte, maltratarea fizica,etc.). Abuzul psihologic, agresiunea verbala, exploatarea prin munca au fost vizate doar de circa 35% din persoanele investigate. Mai mult, neglijarea educationala sau abuzul sexual au fost incadrate in categoria tratamentelor umilitoare doar de 3% din populatie.
Doua treimi din populatie inca mai considera ca "bataia e rupta din rai", mai precizeaza acest studiu. Cazurile de violenta in scoli ne plaseaza pe locul doi in lume la acest capitol, potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dat publicitatii in 2008 .