Cum mult timp în urmă, atleţii foloseau un cod de culori pentru a determina nivelul de hidratare al organismului lor.
Cercetătorii de la Universitatea din Arkansas au făcut numeroase teste folosind o scară de 8 culori pe care le are urina, pentru a determina dacă metoda poate fi utilizată la copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, pentru a evalua nivelul lor de hidratare.
Concluziile pe care le are scara de culori au arătat nu numai că aceste nuanţe pot fi aplicate la copii, dar culorile pot fi folosite pentru a determina cu exactitate nivelul de hidratare al adulţilor.
Cea mai recentă cercetare, care a fost realizată în Statele Unite (publicată în "American Journal of Public Health") a constatat că jumătate dintre copii nu sunt hidrataţi suficient. Iar la băieţi a fost înregistrat cel mai ridicat nivel de deshidratare.
Deshidratarea uşoară la copii este asociată cu reducerea funcţiilor cognitive şi cu rezultate mai slabe la şcoală. Cercetătorii spun că micuţii din Statele Unite şi Europa nu consumă cantitatea zilnică recomandată de apă. Această unealtă le va permite, astfel, părinţilor şi copiilor să îşi îmbunătăţească obiceiurile de a consuma mai multă apă şi de a se hidrata corespunzător.
Dacă urina ta are culoarea galben pai, este transparentă sau un galben mai spălăcit, înseamnă că eşti hidratată, iar acesta este cazul ideal. Nu ai de ce să îţi faci griji.
Dacă urina ta sau a copilului tău are o nuanţă de galben închis, precum gălbenuşul de ou, sau are o tentă arămie, atunci eşti uşor deshidratată. În acest caz, trebuie să începi să creşti cantitatea de lichide consumate.
Dacă urina ta are o nuanţă închisă de galben spre maroniu sau chiar galben-verzui, atunci înseamnă că eşti deshidratată. În acest caz, trebuie să bei mai multe lichide. Sursa.