Filmarile dureaza un an (iulie 2011-iulie 2012), pentru a surprinde peisajele de o rara frumusete in toata splendoarea lor, dramatic schimbata de la un anotimp la altul. Rezultatul multor ore de migala si rabdare din partea echipei de filmare va fi un documentar de 60 de minute despre biodiversitatea Deltei – natura si oameni – dar si despre amenintarile la care este expusa aceasta, aratand lumii intregi ca suntem la un pas de a o pierde definitiv. De asemenea, vor fi produse un numar de 65 de filme tematice a cate 2 minute fiecare, dedicate speciilor sau habitatelor reprezentative atat pentru Rezervatie, cat si la nivel national, comunitar si international.
Imaginile filmate sunt de o frumusete rara si surprind totodata diversitatea coplesitoare de specii si habitate, dar si pericolele la care acestea sunt din ce in ce mai expuse. Scopul filmelor nu este de a promova turismul in regiune, ci acela de a ne arata cum, intentionat sau din ignoranta, orice actiune sau optiune a oamenilor, vizitatori sau localnici, poate lasa rani adanci.
Echipa Salvati Delta va proiecta filmele in cadrul unor intalniri in comunitati din vara acestui an, le va distribui gratuit scolilor, pensiunilor si hotelurilor din Delta si va incheia parteneriate cu televiziunile, astfel incat sa fie vizionate in toata tara. Filmele vor fi diseminate si pe internet, pentru a ajunge la un public cat mai larg, inclusiv din afara granitelor Romaniei.
Filmul documentar si cele 65 de scurte filme tematice sunt realizate in cadrul proiectului ”Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut!”, prin care Asociatia Salvati Dunarea si Delta isi propune sa contribuie la conservarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii prin activitati de informare si constientizare destinate principalilor actori: comunitatile locale, operatorii economici, turisti, publicul larg, precum si factorii de decizie la nivel local, regional si national si prin punerea bazelor unei structuri de consultare a tuturor factorilor interesati de problematica Deltei Dunarii.
Filmele sunt o productie Mediana Communication din Timisoara, casa de film castigatoare a contractului de realizare a filmelor in cadrul proiectului.