Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) lanseaza SMS+ si Helpline+, doua servicii in premiera in Romania, pentru sustinerea persoanelor cu HIV/SIDA. Cele doua servicii fac parte din programul ”Viata cu HIV” (www.viatacuhiv.ro), derulat de UNOPA, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) Romania.
Programul are ca obiectiv sustinerea persoanelor seropozitive in lupta lor de zi cu zi cu boala, in special in doua directii – atingerea unui nivel cat mai ridicat al aderentei la tratament (n.r. aderenta la tratament inseamna administrarea corecta a tratamentului pentru eficienta lui maxima), vitala in cazul pacientilor seropozitivi, si cresterea gradului de informare a acestora.
Prin serviciul SMS+, pe care pacientii seropozitivi din Romania il pot utiliza gratuit prin completarea unui formular existent pe website-ul programului, www.viatacuhiv.ro, ace?tia pot primi pana la doua sms-uri pe zi care sa le aminteasca momentul in care trebuie sa isi administreze tratamentul. Prin completarea formularului, pacientii aleg orele la care vor sa le fie trimis sms-ul (conform calendarului de tratament stabilit de medic) si textul personalizat al mesajului pe care vor sa il primeasca.
Potrivit studiului „Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania”, realizat de UNOPA anul trecut, 1 din 2 pacienti cu probleme legate de aderenta la tratament (medicatia nu are eficienta maxima din cauza administrarii incorecte) invoca uitarea ca motiv al ratarii administrarii unor doze de tratament.
Majoritatea pacientilor seropozitivi din Romania se afla sub tratament de o lunga perioada de timp, unii au o viata activa, iar, din acest motiv, pot sa apara atat uitarea, cat si oboseala pacientului in respectarea calendarului de tratament. In acest context, programul ”Viata cu HIV” isi propune sa ajute persoanele seropozitive din Romania sa previna ratarea unor doze de medicatie.
”In cazul pacientilor cu HIV/SIDA, succesul terapiei depinde in mare masura de administrarea corecta a tratamentului, la orele stabilite de medic, acesta fiind un angajament pe viata al pacientilor cu HIV/SIDA. Pe langa tratamentul medical si ingrijirea specializata din partea medicilor, pacientii au permanent nevoie de sustinere psihologica, dar si practica, pentru a face fata provocarilor bolii si a evita esecul terapeutic. Pacientii cu HIV/SIDA, spre deosebire de pacientii cu alte multe boli cronice, au sansa la o viata normala daca au grija de sanatatea lor si respecta tratamentul indicat de medic”, declara Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Manager al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”.
La fel de importanta precum administrarea corecta a medicatiei este si nevoia de informare a pacientilor privind boala, drepturile si responsabilitatile pe care le au. Pe fondul acestei nevoi, UNOPA lanseaza in cadrul programului ”Viata cu HIV” si primul serviciu de Helpline din Romania pentru persoanele seropozitive. Prin Helpline+, persoanele cu HIV pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite e-mail la [email protected] pentru a solicita sprijinul consilierilor UNOPA.
”Orice persoana seropozitiva care se confrunta cu o problema ?i are intrebari la care nu gaseste raspuns poate suna gratuit la UNOPA pentru a discuta cu un specialist in problematica HIV. De asemenea, oricine constata ca alte persoane seropozitive au nevoie de ajutor ne poate contacta prin telefon sau e-mail. Din cauza stigmatizarii si a discriminarii, pacientii cu HIV/SIDA evita sa discute problemele pe care le au cu cei din jur, iar Helpline+ reprezinta un mecanism rapid de semnalare a acestora”, declara Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.
Pacientii cu HIV/SIDA, precum si toti cei interesati sa vina in sprijinul lor, pot gasi mai multe informatii despre programul ”Viata cu HIV” pe website-ul www.viatacuhiv.ro. De asemenea, pentru informarea persoanelor seropozitive privind existenta celor doua servicii (SMS+ si Helpline+), UNOPA va desfasura o campanie de informare la nivel national prin intermediul celor 22 de asociatii de pacienti membre din intreaga tara, a medicilor infectionisti, precum si prin intermediul media.