Este important sa faceti miscare si sa va mentineti in forma. Corpul se obisnuieste repede cu stilul de viata sedentar. Cu cat va implicati in mai multe activitati, cu atat va veti imbunatati conditia fizica. De asemenea, activitatea va ajuta sa va simtiti mai plini de energie, sa va pastrati inima sanatoasa si sa tineti sub control tensiunea arteriala. Veti avea un somn mai bun si oasele mai sanatoase. Nu in ultimul rand, veti observa ca si starea de spirit se va ameliora considerabil. Iar acest lucru conteaza enorm pentru imbunatatirea rezultatelor tratamentului.
Inainte de a alege o activitate sportiva, este bine sa discutati cu medicul nefrolog, care va va sfatui cum sa va protejati accesul vascular. Desi la prima vedere pare complicat, puteti sa incepeti cu activitati simple, cum ar fi plimbarile in aer liber sau mersul pe bicicleta.
Alimentatie echilibrata
Cuvantul cheie este ECHILIBRU.
La modul general, va sfatuiesc sa evitati excesele si sa mancati cat mai variat. Alegeti mai degraba alimentele proaspete, necoservate si evitati grasimile. Aveti grija de asemenea la dulciuri.
Proteinele
Daca initial ati fost sfatuit de catre medic sa consumati mai putine proteine, odata cu inceperea tratamentului acest lucru se poate schimba. Puteti consuma cu incredere carne, lapte, oua sau branzeturi.
Grasimile
Alegeti mai degraba grasimile vegetale, care sunt mai putin daunatoare.
Glucidele sunt extrem de importante pentru asigurarea energiei. Surse de glucide pot fi painea, cerealele, cartofii, orezul, fructele si legumele, precum si zaharul, mierea sau dulciurile in general. Aveti grija insa sa nu mancati prea des sau in cantitati mari zahar, prajituri sau dulceturi.
Potasiul contribuie la functionarea normala a muschilor si nervilor si la reglarea batailor inimii. Aveti grija insa sa nu depasiti limita normala, pe care o puteti afla consultand un medic. Sfatul meu este sa evitati anumite fructe, cum ar fi bananele, kiwi sau fructe uscate, care au un continut foarte mare de potasiu. De asemenea, puteti alege sa consumati cantitati reduse din alte fructe cu continut mare de potasiu. De exemplu, puteti manca o jumatate de para in loc de una intreaga, iar pepenele verde, ciresele, strugurii sau portocalele trebuie mancate in cantitati mici. In ceea ce priveste prepapararea legumelor, sfatul meu este sa le lasati in apa cateva ore dupa decojire si abia apoi sa le preparati.
Fosforul
Incercati sa evitati alimentele bogate in fosfor, cum ar fi conservele de orice tip, branza topita, cascaval, mezeluri, cola sau praful de copt.
Sodiul (Sarea)
O dieta cu prea multa sare duce la retinerea apei in organism, ceea ce poate produce umflarea picioarelor, cresterea in greutate, hipertensiune arteriala, dificultati de respiratie, iar pe termen lung la insuficienta cardiaca. Este indicat sa evitati alimentele prelucrate, iar cand gaititi sa adugati alte condimente fara sare care pot compensa gustul mancarii (cimbrisor, busuioc, sofran). Atentie, sarea fara sodiu existenta in farmacii este total contraindicata la pacientii hemodializati. Consumul de lichide
Foarte important pentru dumneavoastra, ca pacient de hemodializa, este sa va limitati consumul de lichide. Nu mancati sarat, pentru ca stimuleaza setea. Limitati in meniul zilnic alimentele care contin pana la 99% apa, cum ar fi ciorbe, supa, iaurt, fructe sau legume.
Iata mai jos cateva trucuri la care puteti apela pentru a pacali senzatia de sete:
- Nu beti dintr-o cana mare, ci dintr-un pahar mic, de preferinta gradat. Ideal ar fi sa va notati cantitatea de lichid bauta.
- Beti incet, luand paharul de la gura dupa fiecare inghititura.
- Tineti in gura bomboane mentolate, fara zahar.
- Tineti in gura un bob de porumb sau unul de cafea
- Cand apare senzatia de sete, ocupati-va timpul cu altceva.
- Acriti apa pe care o beti cu cativa stropi de suc de lamaie sau mancati castraveti murati in otet (fara sare), deoarece gustul acru alunga senzatia de sete.
- Beti lichide mai reci, daca puteti. Unii pacienti tin in gura cubulete de gheata si au senzatia ca beau apa tot timpul.
- Cand va este sete, puteti sa mancati ceva, mestecatul stimuleaza secretia de saliva.
Atentie, la pacientii diabetici, senzatia intensa de sete poate fi legata de valorile mari ale zaharului din sange. In acest caz, ar trebui sa va masurati glicemia si sa consultati un medic.
Daca simtiti ca va scapa sub control alimentatia si nu sunteti siguri ca deciziile dumneavoastra sunt cele corecte, recomandarea mea ar fi sa consultati un nutritionist, pentru a stabili impreuna meniul zilnic.
Odata aflate informatiile principale, nu mai este atat de greu sa le si pui in aplicare. Personal, cred ca merita sa fim un pic mai atenti la alimentatie si la conditia noastra fizica in schimbul unei stari de sanatate si spirituale imbunatatite.