Conform unui studiu al Jurnalului Britanic de Dermatologie, dintre pacientii diagnosticati cu urticarie spontana cronica, la nivel european, 86% au prezentat tulburari emotionale, precum anxietate sau depresie, 84% au simtit impactul negativ asupra vietii sociale si 71% au intampinat dificultati in viata de familie din cauza izolarii sociale autoimpuse, a starii de tristete continua, a lipsei de energie, dar si de somn.
Muscatura acestei CAPUSE te face vegetarian
"Urticaria spontana cronica este o forma severa a urticariei care se manifesta prin aparitia spontana a papulelor rosii si umflate, a mancarimii si, uneori, prin umflaturi in straturile profunde ale pielii - angioedem. Spre deosebire de urticaria acuta, unde simptomele se diminueaza pe masura ce sunt tratate, in cazul urticariei cronice, acestea pot fi permanente sau pot reaparea si persista timp indelungat", a explicat prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societatatii Romane de Dermatologie (SRD).
5 solutii eficiente pentru alergiile de sezon
Urticaria spontana cronica este o afectiune care are un impact major asupra vietii pacientului. "Din cauza simptomelor severe ale afectiunii, calitatea vietii pacientilor este drastic redusa: cercetarile la nivel european au aratat ca indicatorii de sanatate ai pacientilor cu urticarie spontana cronica sunt la acelasi nivel cu ai celor care sufera de boli cardiovasculare", a adaugat dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societatii Romane de Dermatologie.
Urticaria poate afecta pacientii indiferent de varsta sau de sex, dar s-a constatat ca cel mai des sunt diagnosticate persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, in cea mai mare parte femei, deoarece femeile au un risc de doua ori mai crescut de imbolnavire decat barbatii.
Esti alergica la telefonul mobil? Cum iti dai seama
"Urticaria spontana cronica afecteaza pacientii pe fiecare palier al vietii: activitatile zilnice, starea de spirit, viata sociala, activitatile din timpul liber, increderea in sine. Un pacient cu urticarie spontana cronica se izoleaza de cele mai multe ori pe durata episodelor, ii este rusine sa iasa din casa, se lupta singur cu durerea si suferinta asociate bolii, iar in perioadele in care viata isi reintra in normal, traieste cu teama ca oricand boala poate reveni. Acesti pacienti au nevoie de acces la tratamentul care ii ajuta sa tina boala sub control", a subliniat Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).
Persoanele cu urticarie iau tratament fara prescriptie medicala
In ceea ce priveste tratamentul, la nivel european, raportul GA2LEN 2014 - Global Allergy and Asthma European Network a relevat faptul ca 78% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta forma cronica a urticariei iau tratament fara prescriptie medicala si dintre acestia 33% il iau regulat.
Acest fapt se reflecta in cresterea costurilor indirecte sociale care provin din tratamente administrate gresit sau insuficient, care nu ajuta pacientul in lupta cu boala si contribuie la deteriorarea starii de spirit a acestuia.
"1% din populatia globului se lupta cu simptomele si consecintele negative ale urticariei spontane cronice, iar dificultatea este ca aceste simptome pot persista si pana la 6 saptamani. Tocmai de aceea este esential ca pacientii sa primeasca tratamentul corespunzator si sa il urmeze conform indicatiilor medicului", a subliniat prof. dr. Diana Deleanu, presedintele Societatatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC).
Citeste si: 6 remedii DIY pentru pielea iritata
Femeia care nu poate sa planga: Este alergica la propriile lacrimi