Poate că el vrea să aveţi parte de mai multe momente intime, în timp ce tu ai impresia că tot ce îşi doreşte de la tine este să faceţi sex de cel puţin trei ori pe zi. Tu ajungi să te simţi obligată, iar el nu înţelege de ce alte gesturi pe care le face nu sunt apreciate la adevărata lor valoare.
Vă lăsaţi astfel prinşi în capcana frustrărilor şi acuzaţiilor, situaţie în care amândoi aveţi dreptate şi vă înşelaţi în acelaşi timp. Oricât de mult aţi dezbate pe această temă, ajungeţi să vă certaţi fără a ajunge la o soluţie.
Descoperiţi tiparele subconştiente
Oricare ar fi motivul neînţelegerilor, dacă vă treziţi purtând aceeaşi discuţie din nou şi din nou, fără niciun rezultat, vă confruntaţi cu un tipar care nu are nicio legătură cu subiectul respectiv, fie el legat de bani, sex, socri sau capacul de la toaletă.
În schimb, partenerul şi situaţia sunt pur şi simplu factori care stârnesc o problemă mai veche, ceva mai adâncă. Iar certurile vor continua până când o conştientizezi şi o tratezi.
Asigură-te că te opreşti şi conştientizezi acest lucru, fiindcă acest aspect are puterea de a-ţi transforma radical nu numai relaţia de cuplu, ci şi pe cea cu cei din jur.
Poate fi vorba de o problemă legată de părinţii tăi sau ai lui. Poate că te-a deranjat întotdeauna că mama ta şi soacra îţi dau mereu indicaţii cu privire la relaţia de cuplu. Poate fi vorba despre un coleg care vrea mereu să îţi fure pâinea de sub nas şi te simţi constant ameninţată.
Important este să îţi dai seama care este adevărata problemă. Surprinzător este că ai nevoie de un singur tip de replică pentru a ajunge la soluţionarea conflictului, oricare ar fi factorii declanşatori.
Replica salvatoare în orice conflict începe mereu cu "Hmmm..."
Poate părea banal şi probabil că ţi se pare o soluţie mult prea simplă pentru probleme atât de complicate. Însă un moment în care reuşeşti să transformi îndârjirea în curiozitate este exact ce îţi trebuie pentru a putea analiza la rece întreaga confruntare.
Iata câteva exemple:
"Hmmm... oare cum am contribuit la perpetuarea conflictului?"
Deşi pare mereu că există un singur cap al răutăţilor, ambii parteneri sunt responsabili pentru întorsătura pe care o iau lucrurile. Aşadar, fiecare dintre ei trebuie să îşi asume o parte din vină atunci când apare un conflict.
"Hmmm... s-a mai întâmplat şi cu altă ocazie?"
Astfel reuşeşti să identifici acele tipare subconştiente care au dus la situaţia tensionată din prezent. Caută orice detaliu familiar care se potriveşte cu evenimente din trecut. Astfel poţi înţelege de ce anume ajungi să simţi că eşti o victimă a comportamentului partenerului când, de fapt, problema este una ceva mai veche şi nu are nicio legătură cu persoana iubită.
"Hmmm... ce pot face pentru a găsi o soluţie?"
Certurile se transformă într-un cerc vicios greu de învins. Acest "Hmm..." nu face altceva decât să ajute la transformarea tendinţei de a arăta cu degetul în dorinţa de a crea o soluţie.
Aşadar, data viitoare când se anunţă o furtună în cuplu, linişteşte apele începând discursul cu această replică şi o pauză care să îl asigure pe partener că este auzit, că încerci să înţelegi cum aţi ajuns aici şi că vrei să găseşti o soluţie.