Desi va poate parea ciudat, vacantele organizate in Grecia sunt mai scumpe decat cele de la agentiile din afara tarii. Chiar ni s-a intamplat sa vrem sa stam o noapte intr-o statiune greceasca si, cand am cerut pretul pe camera, grecoaica mie mi-a spus 20 de euro, iar sotului meu care este grec, 25 de euro. Am avut si noi o astfel de vacanta in Grecia, in Corfu (Kerkyra) mai exact, cu bilete cumparate in Romania. Din nefericire, pacatul e ca barterele facute intre agentiile din tara si hotelurile si pensiunile grecesti sunt de cele mai multe ori in defavoarea clientului. Adica, putin platesti, de putin ai parte. Si tot din nefericire, exista posibilitatea sa mergi la 4-5 stele, sa platesti destul de mult si sa nu ai parte de conditiile la care te-ai asteptat. Dar asta se intampla peste tot, nu doar in Grecia.
Asa incat, cred ca cel mai indicat ar fi sa cititi referintele date de turisti despre hotelul in care vreti sa mergeti. Gasiti astfel de informatii pe booking.com, tripadvisor.com si alte site-uri de acest gen. Nu e suficient sa va uitati la cotatiile lor (cate stele au acumulat pe baza reviews primite din partea turistilor); cititi cat mai multe referinte noi, din anul respectiv, care reflecta situatia actuala a hotelului si a serviciilor oferite.
Din nefericire, nu toate hotelurile au plase pentru tantari, dar de tantari nu prea duc lipsa. Asa ca e bine sa aveti la voi ceva contra tantarilor. Daca totusi au reusit sa va “muste”, gasiti prin magazinele grecesti sau prin farmacii un after bites, o solutie care se da dupa si care mai atenueaza mancarimea. Costa in jur de 1 euro si arata ca un creion ceva mai gros, de obicei alb cu capac albastru. Sunt si specifice pentru copii, cu un miros ceva mai tolerabil decat cel de uree, pe care il au cele comune.
Sa zicem ca ati rezolvat cu cazarea. Drumul e destul de lung pana in Grecia, dar daca totusi va hotarati sa il faceti cu masina, prin Bulgaria de cele mai multe ori, luati in calcul potentialele amenzi (meritate sau nu) pe teritoriul acestei tari si, mai ales, pretul benzinei in Grecia. Spre exemplu, la ora actuala pe main land este in jur de 1.6 euro, dar in insule este ceva mai mare, ajungand chiar pana la 2 euro. Pe langa benzina, daca vreti sa mergeti in insule veti mai avea de luat in calcul o cheltuiala pentru transportul cu ferry. Pentru a iesi putin mai ieftin, daca stiti exact data intoarcerii, e mai indicat sa cumparati din start bilete dus intors, pentru a avea parte de o reducere care uneori este chiar pana la jumatate din pretul initial, deci merita. Si sa nu uitati de taxele de autostrada care, ca idee, intre Promahonas si Atena sunt in jur de 45 euro, dus intors.
In statiuni gasiti destul de usor un loc de parcare, de cele mai multe ori free, fara plata. Dar ar fi bine ca hotelul in care veti sta sa aiba loc de parcare. GPS-urile sunt bune, mai ales daca au instalat un program adecvat Greciei, dar e util sa aveti si o harta la indemana sau sa va uitati putin pe Google Maps inainte de a porni la drum.
Daca mergeti in Grecia cu avionul si vreti sa inchiriati masina, ar fi mai bine sa o faceti prin intermediul unui site american, unde preturile simtitor mai mici. La agentie in Grecia va poate costa 25 de euro pe zi sau chiar mai mult, iar de pe net puteti gasi chiar si cu 18 euro, in functie de zona si luna.
In cazul in care aveti in program si vizite la muzee, luati in calcul faptul ca, din cauza caldurii de peste vara, parte din ele au program doar pana la ora 15:00 si, ca in mai toate orasele turistice exista bilete combinate pentru mai multe obiective turistice care costa ceva mai putin decat daca le-ati plati separat, pentru fiecare muzeu in parte.
La cumparaturi prin Grecia. In afara de magazinele cu articole de plaja, magazinele de prin orase si localitati au programe foarte lejere, in functie de fiecare patron in parte. In principiu, lunea si miercurea dupa masa sunt inchise si foarte foarte rar o sa intalniti un magazin care sa aiba orarul afisat pe usa. Grecia fiind o tara mediteraneeana, cu veri toride, grecii tin vrand nevrand la siesta, asta insemnand ca intre ora 14:00 si 17:00 magazinele sunt inchise, dar sunt deschise pana seara tarziu, unele chiar si pana la ora 23:00. Singurele magazine deschise de la 08:00 la 20:00, inclusiv sambata, sunt sueprmarket-urile. Celelalte magazine sunt inchise in week-end, inclusiv farmaciile. Daca sunt mai multe farmacii in localitate, exista totusi o singura farmacie deschisa peste week-end, prin rotatie, si toate celelalte farmacii au afisata locatia si orarul celei de serviciu. Dar pentru a-l putea citi ati avea nevoie de cateva notiuni de limba greaca. In general puteti plati cu cardul la magazine, supermarket-uri si taverne, dar nu la toate asa ca, e bine sa aveti oricand la voi si niste bani cash.
Desi la toate cofertariile, tavernele si barurile veti fi serviti cu un pahar cu apa, asa cum se obisnuia si la noi pe vremuri, din cauza caldurii si ca semn de ospitalitate, apa este de la robinet. Este potabila, dar cu gustul stiut de clor si ce mai adauga ei pentru ca sa o purifice cat de cat. In cazul in care nu doriti sa beti apa de la robinet, cereti la sticla si va vor aduce fara probleme dar, desigur, contra cost. Si apropo de asta, in supermarket un box de apa plata costa in jur de 1,5 euro, iar la chioscuri sticla de 0,5 l este 50 de centi, iar cea de 1,5 l costa 75 de centi sau chiar 1 euro.
Mancarea in Grecia e buna si sanatoasa, dar pretul ei difera in functie de locatie. Ca mai peste tot este indicat sa alegeti taverne mai populate, in special de greci. Acolo sigur mancarea e buna iar costul ei este adecvat. Unde vedeti doar doi trei turisti razleti este posibil ca preturile sa fie ceva mai ridicate, chiar fara o motivatie concreta. Daca vreti sa mancati fructe pe plaja, pe drum sau in camera, mai bine le cumparati de la fruit markets decat de la supermarket. Preturile pot fi un pic mai mari, dar fructele sunt mult mai proaspete si mai gustoase. La fel si cu legumele, in cazul in care aveti de gand sa gatiti. Cat despre peste si fructele de mare, sa intrebati inainte de a comanda la taverna daca sunt proaspete sau congelate. De obicei reiese din costul afisat in menu, dar daca tot ati ajuns pe malul marii, mai bine alegeti produse proaspete.
Cei mai multi turisti care vin in Grecia se gandesc sa cumpere ulei de masline. Se gaseste peste tot si de toate felurile. Preturile de la magazinele cu specific, traditionale, sunt nitel mai ridicate si nu intotdeauna justificate. Daca nu tineti neaparat ca uleiul sa fie ambalat intr-o sticla deosebita, il puteti cumpara foarte bine si de la supermarket, la preturi rezonabile, unde adesea au si oferte. Cu maslinele insa situatia sta exact invers. Cele de la supermarket sunt de calitate inferioara, asa ca mai bine cumparati de la magazine cu specific sau, si mai bine, de la cele care vand doar masline.
Excursiile in afara statiunilor, oferite de agentiile din tara au cam aceleasi preturi ca in ofertele pe care le gasiti in Grecia si de obicei sunt bine organizate. Indiferent de cat de lunga sau scurta va este sederea, excursia de o zi, cu vaporasul in jurul insulei sau zonei respective merita facuta. In functie de durata acesteia si de pret, vi se ofera ori un suc, ori o bautura traditionala si niste fructe, ori o masa de pranz cu frigarui sau peste prajit si o salata. Cei care vor sa inoate si sa faca snorkeling or sa fie tare fericiti.
Este bine sa aveti la voi cardul european de sanatate , in caz de nevoie. Si asa este destul de dificil sa gasesti un doctor specialist intr-o statiune, macar sa nu mai intampinati dificultati cu acoperirea cheltuielilor de consultatie si tratament daca este cazul, sau sa va cheltuiti toti banii de concediu pentru asta.
Probabil ca ar mai fi multe de spus despre vacante in Grecia. In cazul in care aveti vreo intrebare sau nelamurire am sa incerc sa va raspund in functie de ce stiu sau am experimentat de cand sunt aici.