Mit: Daca ma vaccinez antigripal, ma imbolnavesc
Realitate: Prin vaccinare se administreaza o forma modificata a virusului, in cantitati foarte mici, care stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva virusului gripal. Aceasta forma nu va imbolnavi persoana careia ii este administrat vaccinul.
Mit: Daca ma vaccinez intr-un an, sunt imun si anul urmator
Realitate: Virusurile care provoaca gripa sezoniera se modifica de la un an la altul sau sufera mutatii. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-si pastra eficienta. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare si trebuie sa fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante in sezonul respectiv.
Mit: Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoana bolnava
Realitate: Virusul gripal se poate transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa, atat prin stranut sau tuse – atunci cand cineva stranuta sau tuseste, imprastie, prin picaturile de saliva, virusii pe orice suprafata sau persoana din apropiere - dar si prin contact direct cu o suprafata infectata. Virusii care contamineaza obiecte sau suprafete pe care tu le atingi, in cazul in care nu te speli pe maini, pot ajunge la nivelul cailor tale respiratorii.
Mit: Doar persoanele cu imunitate slaba trebuie sa se vaccineze antigripal
Realitate: Gripa afecteaza intreaga populatie, indiferent de varsta si de starea de sanatate, de aceea oricare persoana sanatoasa poate sa se vaccineze antigripal. Vaccinarea este importanta mai ales pentru ca, odata infectata, o persoana transmite virusul si celorlalti cu care intra in contact. Vaccinarea trebuie sa se faca cu prioritate mai ale categoriilor de populatie la risc: copiii intre 6 luni si 18 ani; femeile insarcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afectiuni cronice; persoanele care lucreaza in spitale sau au grija de cei cu risc de contaminare ridicat (copii mici, femei gravide, batrani).
Mit: Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alapteaza
Realitate: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda incepand cu 2012 vaccinarea femeilor insarcinate. Vaccinarea antigripala este recomandata femeilor gravide care in sezonul de gripa au peste 14 saptamani de sarcina. Vaccinarea nu se efectueaza insa in cursul primului trimestru de sarcina. Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alapteaza. Mai mult, anticorpii produsi de mama ca raspuns la administrarea vaccinului creeaza o protectie suplimentara pentru copil.