Ai avut, cu siguranţă, cel puţin un moment în care ai spus că nu mai pui gura pe ţigări, cafea sau alcool, că nu mai laşi pe mâine ce poţi face azi sau că nu te mai laşi călcată în picioare, iar lista poate continua la infinit, întrucât năravuri există câte şi mai câte.
Şi totuşi, câteva zile sau luni mai târziu te trezeşti fix în aceeaşi situaţie, jurând de mama focului că nu mai faci, nu mai spui, nu mai... numai să-ţi treacă mai repede!
Care-i logica? Eşti masochistă şi aşa se manifestă nevoia de a-ţi provoca suferinţă? Spune-mi exact ce rost are să te tot lepezi temporar de toate obiceiurile proaste? Nu faci decât să te minţi pe tine, să-ţi pierzi credibilitatea, atât în ochii celorlalţi, dar mai ales în ochii tăi!
Păi, organismul tău a tot primit ordine pe care cu bună ştiinţă le-ai încălcat şi brusc te aştepţi să te asculte când îi spui: "De mâine sunem la dietă!"? Mai gândeşte-te!
Data viitoare când ţi-e rău şi eşti convinsă că viaţa ta ar fi mai roz dacă renunţi la un anumit obicei, încearcă să înregistrezi cumva momentul care te-a motivat să te gândeşti la o schimbare. Scrie în jurnal amănunte legate de evenimentul respectiv, notează-ţi pe un post-it motivele pentru care ai decis să faci o schimbare şi lipeşte-l pe oglindă sau pur şi simplu foloseşte un reportofon.
Înregistrează astfel un discurs motivaţional pe care să-l asculţi ori de câte ori te bate gândul să cedezi ispitei. Iar prin motivaţional vei înţelege că vorbim fix de acele văicăreli pe care le repeţi când dai de greu.
Sigur te vei gândi de două ori înaine să-ţi reiei vechile obiceiuri când ai la dispoziţie un playlist atât de "colorat".
"Iar nu mai am bani şi mai sunt două săptămâni până la ziua de salariu! De mâine mă las de fumat, că altfel ajung pe mâna cămătarilor!" - Aceste versuri mi se potrivesc de minune, iar dacă mai adaug şi un ritm de rap sau hip-hop pe fundal, brusc, îmi piere pofta de pufăit.
Încearcă numai să-ţi imaginezi cum ar suna playlist-ul tău cu văicăreli motivaţionale. De râsul curcilor, nu-i aşa?