Gratie unei asezari geografice propice, Valencia poate fi vizitata atat in miez de iarna cand temperaturile nu cobora sub 10 grade, cat si vara cand cerul e mereu senin si briza Marii Mediterane mentine o temperatura placuta de 24 de grade.
Pas cu pas, Valencia se lasa descoperita si-si exprima personalitate prin tot ceea ce-i caracteristic: piete, negustori, cladiri, festivaluri.
Turistii din intreaga lume aleg sa viziteze Valencia si pentru atmosfera creata de doua din cele mai celebre festivaluri din Spania si din lume.
An de an, intre 12 si 19 martie are loc Las Falles, cel mai important festival valencian. In timpul festivalului, in aproape toate pietele din oras sunt inaltate statui uriase din papier-mache, cateva sute, majoritatea fiind mesaje critice sau ironice. Aceste statui, numite Fallas, sunt arse la miezul noptii, pe 19 martie, in timpul ritualului cunoscut ca "la nit del foc".
Iar in ultima miercuri a lunii august, langa Valencia, in micul orasel Bunol are loc inedita intrecere “Tomatina”. Pentru razboinica din tine, ai la dispozitie 110 tone de rosii si alti 40.000 de combatanti asemeni tie care nu vor decat sa arunce unii in altii cu rosii moi. Doar de distractie. Se spune ca aceasta bataie generala cu rosii a devenit celebra datorita unei glume de a arunca cu rosii intr-un localnic care-si exercita veleitatile muzicale.
Unul dintre cele mai importante edificii din Valencia este Palacio del Marques de Dos Aguas, o cladire in stil baroc ce adaposteste Muzeul National de Ceramica. Museo de de Bellas Artes este locul potrivit pentru lectia de arta la care profesori sunt de El Greco, Goya sau Velasquez. Nici Loja de sela (Bursa Matasii) nu trebuie uitata, iar secolul al XXI – lea este reprezentat de unul din cele mai importante centre culturale din lume – Ciudad de Artes y Ciencias (Orasul Artelor si Stiintelor), sub acoperisul caruia se reunesc un muzeu stiintific, un pavilion al artelor si diverse expozitii. Sunt convinsa ca nu putine dintre voi au auzit de faimoasa cupa folosita la Cina cea de Taina, Sfantul Graal putand fi admirat in impunatoarea Catedrala gotica.
Valencia uimeste placut si in gastronomie. Totul este autentic si deosebit ca si cum ar fi pregatite special doar pentru tine. Nu trebuie ratata celebra paella dar nici arros a banda (orez cu fructe de mare sau peste), arros negre (orez cu sepie), arros al forn (orez la cuptor) sau arros amb fesols i naps (orez cu fasole si napi). Gustati de asemenea si all i pebre (tipari in sos de usturoi), suquet de peix (un fel de mancare cu peste), esgarrat (cod sarat cu ardei dulce), figatell (chiftelute de ficat). Toate trebuie incercate in combinatii aromate cu vinurile albe din Alto Turia sau Serrania sau cele rosii Requena, Utiel sau Campo de Lliria.
Preturile in Valencia nu sunt mai mari ca in celelalte orase europene, o noapte de cazare poate fi si 40 de euro intr-un hotel de doua stele, iar o masa completa la un restaurant specific valencian nu depaseste 20 de euro.
Totul in doar doua ore de zbor.