Mediul online are un impact major asupra sanselor candidatilor in procesul de recrutare, insa multi dintre ei cad in capcana, confundand utilizarea internetului in scop profesional cu navigarea in scopuri personale.
Iata cateva greseli pe care orice candidat trebuie sa le evite atunci cand aplica online pentru un job:
1. Nu trimite un e-mail gol
Gandeste un titlu atragator si un scurt text care sa il determine pe angajator sa deschida CV-ul atasat. Explica pe scurt cine esti si de ce aplici pentru acel post. Ai sanse mai mari sa fii chemat la interviu daca personalizezi fiecare mesaj trimis. Tu te-ai obosi sa deschizi un e-mail care nu are nici macar un cuvant in campul destinat subiectului?
2. Atentie la denumirea CV-ului
Personalizeaza documentul, incluzand in denumirea lui numele tau complet, astfel incat sa fie usor de gasit. Recrutorul va aprecia ca ii usurezi munca si iti va retine mai usor numele.
3. Evita adresele personale
Daca nu ai inca o adresa serioasa, petrece putin timp pentru a-ti crea una inainte de a trimite CV-ul. Nu vrei sa fii tinuta minte drept "frumusica88" sau sa ajungi direct in "Spam", din cauza unei adrese care intra in conflict cu filtrele de securitate.
4. Nu adauga mai multe adrese in Cc
Poate ca ai impresia ca aplici degeaba si ca nu vei fi chemata la interviu, asa ca vrei sa trimiti un CV si pentru posturi din alte companii. Desi crezi ca economisesti timp trimitand acelasi e-mail mai multor angajatori, folosind casuta "Cc", nu faci decat sa iti scazi sansele de a fi chemata la interviu. O aplicatie personalizata este ideala atunci cand vrei sa convingi ca esti persoana potrivita pentru acel post.
5. Nu e locul potrivit pentru povesti lacrimogene
Oricat de mult ti-ai dori acel post, nu este indicat sa incarci mesajul destinat angajatorului cu detalii privind situatia ta financiara precara sau alte motive ce tin de viata privata. Aplicatia trebuie sa contina detalii legate de abilitatile tale si experienta relevanta pentru postul disponibil.
6. Fara fotografii tip "selfie"
In primul rand, ataseaza o fotografie doar in momentul in care anuntul de angajare cere acest lucru. Daca nu ai nicio fotografie realizata in studio la indemana, evita sa trimiti o fotografie pe care ti-ai facut-o singura. In ultima instanta, poti scana fotografia din buletin. Fotografiile din vacanta si cele de tip "selfie" te fac sa pari neserioasa in ochii angajatorului.
7. Nu folosi retelele de socializare
La fel ca si in cazul adresei de e-mail, daca ai un cont de Facebook cu numele "Pisicuta dulce", ai face bine sa nu adaugi un link catre profilul tau atunci cand aplici online. Chiar daca scopul unei porecle este acela de a-ti proteja identitatea, gandeste-te ce imapresie lasi angajatorului cand primeste un mesaj privat de la "Pisicuta dulce" in legatura cu procesul de recrutare?
8. Nu trimite angajatorului o cerere de prietenie
Asa cum nu inviti un strain in casa si nu ii arati fotografii cu familia si prietenii tai, este nefiresc sa adaugi ca prieten un om pe care inca nu l-ai cunoscut personal. Poti atrage atentia comentand inspirat la postarile angajatorului ce tin de industria in care activeaza, insa nu este recomandat sa invadezi spatiul privat al persoanei, adaugand-o in lista de prieteni pe retelele de socializare.
9. Evita comentariile negative
Exista numeroase grupuri pe Facebook si LinkedIn in care sunt inclusi cei aflati in cautare de noi oportunitati, grupuri in care pot fi postate impresii despre agentii de recrutare, sfaturi cu privire la pregatirea pentru interviu si nu numai. Multi recrutori intra in astfel de grupuri pentru a posta anunturi de angajare si pentru a cauta candidatul potrivit. Si nimic nu este mai neplacut decat sa vada comentarii negative cu privire la alte companii. Daca vrei, totusi, sa impartasesti experientele neplacute, ai grija sa eviti limbajul vulgar si sa iti transmiti mesajul avand totusi respect pentru cei despre care vorbesti.
10. Evita orele tarzii
Desi tehnologia permite recrutorilor sa fie online zi si noapte, nu este indicat sa abuzezi de incurajarile acestora si sa ii contactezi pe Facebook sau LinkedIn la ore absurde. Tine minte ca si angajatorul are o viata privata si este indicat ca si tu, ca viitor angajat, sa arati ca nu esti disponibila la orice ora din zi si din noapte. Un candidat echilibrat este cel care are sanse mai mari de a fi chemat la interviu.
Citeste si:
3 intrebari pe care sa NU le adresezi la interviul de angajare