Numita si hiperhidroza, afectiunea ce consta in cresterea anormala a secretiei glandelor sudoripare se manifesta fie local, fie pe mai multe zone ale corpului, fiind intalnita la toate categoriile de varsta. In majoritatea cazurilor principala cauza este caldura, urmata de stres, emotii puternice, obezitate, unele tulburari nervoase, instalarea menopauzei sau unele medicamente. Pentru inlaturarea acestei probleme oamenii de obicei apeleaza, pe langa igiena obisnuita si la alte trucuri. Insa, cand toate acestea nu sunt eficiente, cum ar fi baia si dusurile dese, schimbarea hainelor, dieta echilibrata sau suplimentele alimentare, ei pot sa se apeleze la tratamentul cu botox.
Toxina botulinica este adesea folosita in tratamentul ridurilor si mai putin cunoscuta este abilitatea acestei substante de a trata hiperhidroza (transpiratia), in orice forma a ei. Pentru a apela la o astfel de solutie pentru a remedia excesul de transpiratie, trebuie identificate intai de catre un medic specialist care sunt exact zonele cu probleme si cauza acestei afectiuni. Ulterior, se trece la injectarea propriu zisa a substantei, urmata de efectul de blocare a transmiterii impulsului nervos catre glandele sudoripare. Astfel, glandele endocrine sudoripare sunt scoase din functiune si, pentru o perioada cuprinsa intre sase si doisprezece luni, se opreste transpiratia excesiva, in zona injectata.
In prezent toxina botulinica reprezinta tratamentul cel mai eficient si lipsit de efecte secundare recomandat in stoparea eficienta a transpiratiei. Insa, pentru ca fiecare pacient transpira intr-un anume fel si are un miros specific, tratamentul se aplica intotdeauna personalizat pentru fiecare in parte. In majoritatea cazurilor nu este necesara anestezia sau timp de recuperare ulterior, iar efectul se instaleaza in 2-3 zile de la aplicare, in functie de reactia organismului fiecarei persoane. Transpiratia in sine nu are un miros neplacut, dar favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si formarea de acizi care ulterior sunt raspunzatori de aparitia mirosurilor. Zonele cel mai frecvent tratate sunt: zona axilara, zona palmara si zona plantara (talpi), in orice combinatie.
Articol oferit de Dr. Silvia Stanculescu, medic specialist chirurgie plastica microchirurgie reconstructiva, clinica Metamorphosis.