Esti deja cu gandul la vacanta ce va veni peste foarte putin timp. Si eu! Vacanta inseamna pentru mine distractie, relaxare fara margini, dar mai ales un adevarat concediu de la dieta zilnica: ma abat total si uit de orice reguli. Daca-i bal, atunci bal sa fie pana la capat si sa simt cu adevarat gustul delicios al preparatelor pe care le evit tot timpul anului: asadar, prajeli, combinatii si bauturi acidulate isi fac loc in sistemul meu digestiv si se distreaza la maxim. Rezultatul: cateva reprize de arsuri stomacale, drept pedeapsa pentru excesul incurajat de o alimentatie libera, de vacanta, dar cu ceva efecte secundare intuitive. Poti evita experienta mea, si in general astfel de accidente neplacute prin cateva sfaturi practice ce se adapteaza oricarei calatorii si oricarei locatii de vacanta!
Inca nu te-am convins? Te intrebi de ce ti-ai lua masuri de siguranta? Atunci afla ca "refluxul acidului gastric sau continutului intestinal care vine in contact cu mucoasa esofagiana determina urmatoarele simptome: pirozis (arsura in epigastru), durere substernala, regurgitatie si disfagie (dificultate de a inghiti)", ne spune binecunoscutul medic nutritionist Mihaela Bilic. Nu suna bine, nu-i asa? Sa vedem cum sa prevenim, decat sa tratam:
1. Meniu pentru copii - daca esti pe drum, si treci pe langa un fast-food, iar pofta este de nestavilit, atunci comanda un meniu pentru copii; te intrebi cel mai probabil "de ce". Explicatia e simpla: meniurile pentru copii sunt mult mai mici decat celelalte, ceea ce inseamna mai putina mancare ingerata, deci un risc redus de a manca prea mult – uneori, controlarea portiilor este cea mai buna metoda profilactica care te pune la adapost de aceste neplaceri medicale.
2. Evita alimentele cu pH acid (suc de citrice, rosii) si condimentele (piper, chilli) care pot determina iritarea mucoasei... De asemenea, uita de ketchup-ul de pe pizza, de mustarul iute asociat hotdog-ului, de usturoiul atat de delicios sau de ceapa care te face sa devii dependenta de gust. Sau cel putin, redu semnificativ consumul lor, fara a exagera in niciunul dintre cazuri, pentru a evita neplacerile!
3. Evita cafeaua, ciocolata, bauturile fermentate (bere si vin) care stimuleaza secretia gastrica acida. Dar, daca esti o bautoare inraita de cafea, atunci este bine sa stii ca produsul cel mai de evitat in acest sens este espresso – are o cantitate foarte mare de cafeina, care este una dintre cele mai des-intalnite cauze ale arsurilor la nivelul stomacului. Iti imaginezi ca sucurile acidulate si pe baza de cafeina trebuie inlocuite cu optiuni mai putin ‚acide’ sau pur si simplu cu apa (o buna metoda de a "stavili" furtuna din stomacul tau si de a preveni vreun "tsunami" nedorit in organism).
4. Evita mesele copioase, bogate in grasimi si ia cine cu 3 ore inainte de a te culca. Mesele bogate in grasimi si proteine stimuleaza secretia gastrica iar mesele "grele", ce contin alimente cu densitate mare, incetinesc golirea stomacului, atentioneaza nutritionista vedetelor. Este foarte important sa eviti mancatul in timpul noptii, cand stomacul isi face "somnul de frumusete"; orice deranj este insotit de o repriza de ‚morala’ din partea lui, avand consecinte dureroase in capul pieptului.
5. Cere mai multe perne la hotel! Mai ales daca ai parte de niste perne cam micute! Este bine sa dormi... la inaltime – si la propriu si la figurat, evident! Explicatia consta in faptul ca atunci cand dormi pe o perna mai ridicata, astfel incat capul si esofagul sa fie usor mai ridicate fata de nivelul stomacului, acidul gastric se pastreaza in stomac si nu exista riscul ca acesta sa treaca in esofag si apoi sa inunde cavitatea bucala.
6 Renunta la fumat si la alcool pentru ca determina atat scaderea tonusului sfincterului esofagian, cat si cresterea refluxului si a secretiei gastrice acide. E greu sa faci acest lucru in vacanta, nu-i asa? Oricum, delimiteaza cat poti de mult portiile, atat de tigari, cat si de alcool, iar daca stii ca esti predispusa la astfel de arsuri stomacale, evita-le complet! Distractia mai cere si sacrificii pe unele parti! E mai sigur asa, iar petrecerea nu risca sa fie intrerupta de o problema de care nu ai banui ca provoaca un disconfort atat de puternic.
7. Punguta cu medicamente! Ultimul punct, dar nu cel din urma trebuie sa ia nastere inca de acasa, cand faci bagajelul de vacanta: intotdeauna sa ai cu tine "punguta cu medicamente" cum ii spun eu, iar acolo sa ai principalele tipuri de doctorii pentru afectiunile de care suferi sau la care esti predispusa. Intotdeauna sa adaugi si antiacide sau produse medicamentoase cu destinatie precisa: arsurile stomacale. E un "must-have" al bagajului tau, aparut ca urmare a unui fapt global major: o alimentatie defectuoasa - arsurile stomacale fiind printre primele si cel mai des intalnite simptome ale acesteia.
Arsurile repetate sunt dureroase si frustrante si iti pot pune sanatatea in pericol. Pana in prezent, cel mai bun tratament disponibil fara prescriptie medicala are capacitatea de a ameliora rapid arsurile, dar pentru foarte scurt timp. Mai indicat este sa te orientezi spre un medicament care tinteste cauza problemei si reduce productia de acid gastric in stomac.