Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Vara, la Bologna

Vara, la Bologna

“Ce sa cauti la Bolognia?”, m-a intrebat cineva, “n-ai ce vedea acolo!”. Asa ca am cautat pe net ce se poate vedea si se poate face in Bolognia. Pe langa faptul ca e unul dintre cele mai bine pastrate orase medievale, are si cea mai veche Universitate din Europa. Iar pe langa toate astea, are suficiente muzee, biserici, catedrale si multe alte lucruri si locuri interesante de vazut si vizitat, chiar si numai in 3-4 zile.

Da, chiar, de ce la Bolognia? Dar de ce nu?!? E ca si cum te-ai intoarce in timp cu 500 de ani. Centrul vechi al orasului e destul de mare si pastrat asa cum era in urma cu 4-500 de ani. Cladiri vechi, din caramida rosie, geamuri cu un fel de draperii exterioare, dintr-un material visiniu inchis (care parea matase si/sau catifea), in ton cu culorile cladirilor, biserici si turnuri care mai de care mai inalte, strazi pietruite…N-ai sa vezi in Bolognia termopane, unitati exterioare de aer conditionat sau alte marturii ale epocii actuale. Singurele lucruri care te fac sa realizezi ca esti inca in secolul “corect” sunt vitrinele unora dintre magazine si faptul ca oamenii sunt imbracati ca in zilele noastre. Dar nu m-as fi mirat deloc sa vad calugari purtand pelerine cu gluga, studenti imbracati cu haine si palarii din timpuri medievale…

Ce n-am vazut in Bolognia, desi am cautat, au fost renumitele spagete bologneze. Doar intr-un singur restaurant aveau inscris in menu acest sortiment care credeam ca e specific zonei. Mai peste tot gaseai pizza si la toate barurile aveau Happy hours, adica serveau intre anumite ore mai multe feluri de tartine, legume gatite cu orez sau paste si salate de fructe sau alte dulciuri si o bere sau o bautura racoritoare, totul undeva intre 5 si 10 euro, in functie de ore, bar si zona.

Te-ai astepta ca italienii, pentru ca mananca in special produse pe baza de faina (pizza, paste…) sa fie grasi, dar nu e deloc asa. In Bologna nu cred ca am vazut vreun italian supraponderal; mai degraba erau fusiformi, normali cred ca ar fi cuvantul cel mai potrivit. E drept, acum mai conteaza si cantitatea in care consuma aceste mancaruri. Iar ei pareau sa se multumeasca doar cu foarte putin. E adevarat ca in perioada asta este si foarte cald si mai degraba iti vine sa te hidratezi, decat sa te hranesti.

Fiind perioada absolvirii, de cate ori am trecut prin zona universitatilor (Via Zamboni) am dat peste “laureati”, absolventi purtand cununi de lauri, stropiti cu sampanie de colegii care le cantau: “Dottore…dottore…”. Atmosfera: nepretuita! Cat de minunat trebuie sa fie sa fi absolvent al unei facultati din Bolognia!

Peste tot prin oras erau palate care apartinusera candva marilor familii bolognese, dintre  care unele erau locuite acum de studenti sau de oameni obisnuiti. Cum o fi sa locuiesti intr-un astfel de palat? Sau sa te intrebe cineva unde stai?, iar tu sa ii raspunzi: in Palatul…, pe Via…din Bolognia.

Am trait o combinatie de sentimente ciudate, de vechi si nou, care alternau, se suprapuneau si ma faceau uneori sa ma simt ca in masina timpului, cu care se tot juca cineva. In Piazza Majore, desi toate cladirile sunt precum spuneam, foarte vechi si bine intretinute, primaria oranizase pentru vara un cinematograf in aer liber, unde se difuzau filme vechi, de cinemateca. Stam seara pe un scaun fabricat in zilele noastre, intre cladiri ridicate in urma cu sute de ani, uitandu-ne la filme facute prin anii ‘50-’60. Greu tare sa tii pasul cu realitatea!

Muzee? Nenumarate. Timp si energie sa ai sa le vezi pe toate. Noi n-am reusit sa vedem decat o parte din ele. Unele erau inchise pentru renovari, la altele n-am mai avut noi timp la dispozitie. Parte din colectiile acestor muzee constituie material didactic pentru studentii zilelor noastre. Cum o fi oare sa inveti cu ajutorul acestor instrumente si carti folosite de alti studenti, timp de sute de ani? Sa stai in aceleasi banci, ale acelorasi aule universitare?

Desi e un oras foarte vechi, cu strazi mici si inguste, transportul in comun se descurca destul de bine si cred ca functioneaza dupa ceasurile germane (vin la secunda, conform tabelelor afisate!), au aer conditionat care functioneaza, aparate de la care iti poti lua singur biletul in autobuz (dar poti cumpara de la chioscurile de ziare si bilete pentru 24 de ore), functioneaza pe gaz nu pe benzina, pentru a reduce poluarea, iar pentru fluidizarea traficului, fiecare statie este pentru cel mult 2-3 autobuze. Distantele intre statii nu sunt foarte mari, dar te duc oriunde ai nevoie si cat mai aproape de locul unde vrei sa ajungi.

Intr-o calatorie cu un astfel de autobuz a venit controlul. Au gasit vreo 2-3 fara bilet si au inceput discutiile si tergiversarile. Controlori: 2 femei si un barbat, dar el facea cat toti 3 la un loc. Cu chiu cu vai i-au facut pe cei trei sa scoata actele de identitate, pentru a le scrie amenzile. Mai e nevoie sa spun ce nationalitate aveau? Stiti voi ce spun, sentimentul acela cal al Sfantului Petru (eu nu ii cunosc, nu stiu cine sunt, nu sunt cu ei sau de-ai lor!), dupa care iti vine sa intorci capul in alta parte, pentru a nu-l baga intre umeri de jena si teama. Unul dintre ei era foarte vehement, iar controlorul a ajuns sa ridice tonul, spunandu-i nervos: “Du-te la tine in tara si poarta-te astfel! Mergi acolo fara bilet, daca iti da mana, dar nu in tara mea.” Mai mai ca erau sa se incaiere. Se vedea pe fata controlorului frustrarea si dezgustul acumulate in urma mai multor astfel de experiente. Nu stiu de ce, privindu-i fata infuriata si auzindu-l cum striga, mi-a adus aminte de romani si m-am intrebat: oare nu e asta un mod distorsionat si ciudat al Universului de a-si recapata un oarecare echilibru? Daca stam sa ne gandim la cate tari si popoare au cotropit romanii, la cati oameni nevinovati au praduit si omorat ani si ani la rand, calcand in picioare culturi si obiceiuri, traditii, luand cu japca orice considerau ca li se cuvine…Multe tari din Europa se plang ca sunt invadate de “cotropitori”, adica de tot soiul de imigranti. Dar daca ne uitam mai bine, in fiecare dintre aceste tari predomina strainii pe care tocmai ele i-au cotropit in trecut, proveniti din tarile pe care le-au jefuit si injosit. Nu stiu daca e corect sa gandim asa, pentru ca nu e corect sa se intample nici una si nici cealalta dar, cine stie cum se “regleaza conturile” astea.

Una peste alta: De ce sa mergeti la Bolognia? Vara sau in oricare alt anotimp? Pentru a avea o experienta unica si inegalabila. Pentru a imbina cateva secole in cateva zile, pentru a va imbogati spiritul si sufletul.
Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (17.07.2012, 18:56)
Adevarat Carmen, n-am scris acest articol pentru a-l compara cu vreun alt oras european. Pur si simplu am fost acolo si am simtit sa impartasesc si altora din cele vazute. Bolognia nu e o destinatie turistica atat de frecventata ca altele, cum ar fi Milano, Roma...
Răspunde-i
C.N. (17.07.2012, 16:43)
Intr-adevar, o descriere extrem de incitanta si frumoasa a orasului italian, doar ca Berlin-ul clar ca il intrece vadit, desi fiecare oras e cu specificul sau, incat nu incap in (nicio) discutie comparatiile. Sub nicio forma.
Toti cei care emigreaza sunt in cautarea propriei lor identitati interioare, fie ea chiar si foarte departe de "origini" si tara de bastina, nu pentru ca sunt neaparat niste "cotropitori". Cel mult poate doar niste invingatori, reusind astfel sa-si depaseasca propriile lor limite interioare, cu toata fruntea lor sus si plini de demnitate.
Pacea autentica (, deci inclusiv cea interioara) se face intotdeauna doar tot cu "Pace", aceasta pace dobandita astfel fiind si cea mai temeinica si trainica.
Pacea dobandita prin razboi e vremelnica intotdeauna, din pacate, si tare subreda, surpandu-se aidoma unui castel din nisip sub izbitura primului val mai puternic al marii ( sau tsunami etc.).
Multi simt nevoia fireasca sa stea (chiar foarte!!!) departe de tara lor de origine. Si e OK si asa.
Uneori de la distanta, detasat inclusiv emotional, poti vedea toate lucrurile mult mai bine. Dar te si poti regasi in totalitate interior, ajutand astfel cu mult mai mult si mai bine compatriotii decat daca ai fi ramas in tara (Ro). Iar ca o extensie: ajungem astfel sa ajutam chiar intreaga lume.
Ca-ntr-un paradox absolut sublim. :-)
Viata insasi e un Paradox absolut sublim! :-)
(ei! sunt mult mai multe de spus, dar ma opresc acum aici, deocamdata.)
Răspunde-i
Cristina Marioglou (15.07.2012, 21:41)
Multumesc Nicoleta. Asa am vazut eu parte din Bolognia, in aceasta excursie. Cum e sa traiesti in Perugia? Si Roma e frumoasa, deosebita. Mi-a placut mult si acolo.
Răspunde-i
moldoveanu nicoleta (15.07.2012, 15:00)
Felicitari, mi-a placut ceea ce ai publicat despre Bologna. Eu traiesc la Perugia, dupa ce 7 ani am trait la Roma. In ceea ce priveste transportul in comun, asa e. Te uimeste precizia autobuzelor si nr. mare care e in circulatie. Cat despre ultima parte a articolului...hm.......o gandim cam la fel, poate e "o reglare de conturi" a istoriei, a timpurilor. Acuma noi suntem "cotropitorii" dar mai pasnici, fara varsare de sange, cu ganduri mai curate; vrem doar sa traim putin mai bine. Nu suntem barbari.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Vacante si calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian