Samuel Le Torrillec

Samuel Le Torrillec, cunoscut bucătar-șef francez, prins...

Citeste mai mult»
Rich Homie Quan

Rapperul american Rich Homie Quan a murit la 34 de ani

Citeste mai mult»
Linkin Park

Linkin Park îşi prezintă noua solistă şi anunţă un album...

Citeste mai mult»
 Elena Merișoreanu

Ce pensii au vedetele din România după recalculare. Suma...

Citeste mai mult»
vaccin

Un vaccin dezvoltat de Moderna a furnizat rezultate...

Citeste mai mult»
Elton John

Elton John a rămas cu ”vedere limitată” la un ochi în...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor...

Citeste mai mult»
Brian May

Chitaristul Brian May anunţă că a suferit ''un accident...

Citeste mai mult»
Bora Djordjevic

Bora Djordjevic, o legendă a muzicii rock iugoslave, a...

Citeste mai mult»
barbat

Un bărbat din Virginia câştigă un milion de dolari la...

Citeste mai mult»
sofia

Prinţesa Sofia a Suediei este însărcinată pentru a patra...

Citeste mai mult»
Claude Lelouch

Pensionarea nu este o opţiune pentru Claude Lelouch, un...

Citeste mai mult»
Martha Louise s-a căsătorit

O prinţesă norvegiană şi un şaman american s-au căsătorit...

Citeste mai mult»
Chidimma Adetshina

Respinsă în ţara ei, o tânără din Africa de Sud a...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Nicole Kidman s-a simţit expusă şi vulnerabilă după...

Citeste mai mult»
cave

Nick Cave lansează vineri un nou album de studio, "Wild God"

Citeste mai mult»
luciu

Nicoleta Luciu, apariție controversată în mediul online:...

Citeste mai mult»
vunk

Trupa Vunk și Lidia Buble au lansat piesa „Bumerang”, o...

Citeste mai mult»
sunatoare

Cât de periculoasă poate fi sunătoarea. Avertismentul...

Citeste mai mult»
abba

Grupul ABBA i-a cerut lui Donald Trump să nu îi mai...

Citeste mai mult»
daniel

Daniel Sancho Bronchalo, cunoscut chef şi fiu al unor...

Citeste mai mult»

Cei mai mari duşmani ai pielii noastre sunt zahărul şi...

Citeste mai mult»
Mariah Carey

Ultima dorință a surorii cântăreței Mariah Carey. Alison...

Citeste mai mult»
festival

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia începe...

Citeste mai mult»
ochelari

Ce rame de ochelari se poartă în 2024: Ghid de stil...

Citeste mai mult»
angajati_zodie

Australienii au primit dreptul să își ignore șefii în...

Citeste mai mult»
avc

Ce trebuie să mănânci pentru a te feri de AVC sau pentru...

Citeste mai mult»
Elvis Presley

Bijuterii ale cântăreţului Elvis Presley, scoase la...

Citeste mai mult»
Mariah Carey

Mariah Carey a confirmat moartea mamei şi surorii sale în...

Citeste mai mult»
oasis

Fraţii Gallagher alimentează speculaţiile cu privire la o...

Citeste mai mult»
Justin Bieber şi Hailey Bieber

Justin Bieber şi Hailey Bieber au devenit părinţi pentru...

Citeste mai mult»
chris ed

Actorul Chris Hemsworth, invitatul surpriză la Bucureşti...

Citeste mai mult»
mic dejun

Ce se întâmplă în corpul tău dacă sari peste micul-dejun...

Citeste mai mult»
Liviu si Anda Calin

Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit după opt ani de...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Parchetul din Paris cere ca Gérard Depardieu să fie...

Citeste mai mult»
dana marijuana

Cântăreaţa Dana Marijuana a fost testată pozitiv pentru...

Citeste mai mult»
Meg Ryan

Meg Ryan a primit un premiu onorific la Festivalul de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a fost cuprinsă de frică şi de vinovăţie...

Citeste mai mult»
affleck

Actriţa Jennifer Lopez cere divorţul de Ben Affleck la un...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon va fi înmormântat sâmbătă la Douchy

Citeste mai mult»

Vara, la Bologna

Vara, la Bologna

“Ce sa cauti la Bolognia?”, m-a intrebat cineva, “n-ai ce vedea acolo!”. Asa ca am cautat pe net ce se poate vedea si se poate face in Bolognia. Pe langa faptul ca e unul dintre cele mai bine pastrate orase medievale, are si cea mai veche Universitate din Europa. Iar pe langa toate astea, are suficiente muzee, biserici, catedrale si multe alte lucruri si locuri interesante de vazut si vizitat, chiar si numai in 3-4 zile.

Da, chiar, de ce la Bolognia? Dar de ce nu?!? E ca si cum te-ai intoarce in timp cu 500 de ani. Centrul vechi al orasului e destul de mare si pastrat asa cum era in urma cu 4-500 de ani. Cladiri vechi, din caramida rosie, geamuri cu un fel de draperii exterioare, dintr-un material visiniu inchis (care parea matase si/sau catifea), in ton cu culorile cladirilor, biserici si turnuri care mai de care mai inalte, strazi pietruite…N-ai sa vezi in Bolognia termopane, unitati exterioare de aer conditionat sau alte marturii ale epocii actuale. Singurele lucruri care te fac sa realizezi ca esti inca in secolul “corect” sunt vitrinele unora dintre magazine si faptul ca oamenii sunt imbracati ca in zilele noastre. Dar nu m-as fi mirat deloc sa vad calugari purtand pelerine cu gluga, studenti imbracati cu haine si palarii din timpuri medievale…

Ce n-am vazut in Bolognia, desi am cautat, au fost renumitele spagete bologneze. Doar intr-un singur restaurant aveau inscris in menu acest sortiment care credeam ca e specific zonei. Mai peste tot gaseai pizza si la toate barurile aveau Happy hours, adica serveau intre anumite ore mai multe feluri de tartine, legume gatite cu orez sau paste si salate de fructe sau alte dulciuri si o bere sau o bautura racoritoare, totul undeva intre 5 si 10 euro, in functie de ore, bar si zona.

Te-ai astepta ca italienii, pentru ca mananca in special produse pe baza de faina (pizza, paste…) sa fie grasi, dar nu e deloc asa. In Bologna nu cred ca am vazut vreun italian supraponderal; mai degraba erau fusiformi, normali cred ca ar fi cuvantul cel mai potrivit. E drept, acum mai conteaza si cantitatea in care consuma aceste mancaruri. Iar ei pareau sa se multumeasca doar cu foarte putin. E adevarat ca in perioada asta este si foarte cald si mai degraba iti vine sa te hidratezi, decat sa te hranesti.

Fiind perioada absolvirii, de cate ori am trecut prin zona universitatilor (Via Zamboni) am dat peste “laureati”, absolventi purtand cununi de lauri, stropiti cu sampanie de colegii care le cantau: “Dottore…dottore…”. Atmosfera: nepretuita! Cat de minunat trebuie sa fie sa fi absolvent al unei facultati din Bolognia!

Peste tot prin oras erau palate care apartinusera candva marilor familii bolognese, dintre  care unele erau locuite acum de studenti sau de oameni obisnuiti. Cum o fi sa locuiesti intr-un astfel de palat? Sau sa te intrebe cineva unde stai?, iar tu sa ii raspunzi: in Palatul…, pe Via…din Bolognia.

Am trait o combinatie de sentimente ciudate, de vechi si nou, care alternau, se suprapuneau si ma faceau uneori sa ma simt ca in masina timpului, cu care se tot juca cineva. In Piazza Majore, desi toate cladirile sunt precum spuneam, foarte vechi si bine intretinute, primaria oranizase pentru vara un cinematograf in aer liber, unde se difuzau filme vechi, de cinemateca. Stam seara pe un scaun fabricat in zilele noastre, intre cladiri ridicate in urma cu sute de ani, uitandu-ne la filme facute prin anii ‘50-’60. Greu tare sa tii pasul cu realitatea!

Muzee? Nenumarate. Timp si energie sa ai sa le vezi pe toate. Noi n-am reusit sa vedem decat o parte din ele. Unele erau inchise pentru renovari, la altele n-am mai avut noi timp la dispozitie. Parte din colectiile acestor muzee constituie material didactic pentru studentii zilelor noastre. Cum o fi oare sa inveti cu ajutorul acestor instrumente si carti folosite de alti studenti, timp de sute de ani? Sa stai in aceleasi banci, ale acelorasi aule universitare?

Desi e un oras foarte vechi, cu strazi mici si inguste, transportul in comun se descurca destul de bine si cred ca functioneaza dupa ceasurile germane (vin la secunda, conform tabelelor afisate!), au aer conditionat care functioneaza, aparate de la care iti poti lua singur biletul in autobuz (dar poti cumpara de la chioscurile de ziare si bilete pentru 24 de ore), functioneaza pe gaz nu pe benzina, pentru a reduce poluarea, iar pentru fluidizarea traficului, fiecare statie este pentru cel mult 2-3 autobuze. Distantele intre statii nu sunt foarte mari, dar te duc oriunde ai nevoie si cat mai aproape de locul unde vrei sa ajungi.

Intr-o calatorie cu un astfel de autobuz a venit controlul. Au gasit vreo 2-3 fara bilet si au inceput discutiile si tergiversarile. Controlori: 2 femei si un barbat, dar el facea cat toti 3 la un loc. Cu chiu cu vai i-au facut pe cei trei sa scoata actele de identitate, pentru a le scrie amenzile. Mai e nevoie sa spun ce nationalitate aveau? Stiti voi ce spun, sentimentul acela cal al Sfantului Petru (eu nu ii cunosc, nu stiu cine sunt, nu sunt cu ei sau de-ai lor!), dupa care iti vine sa intorci capul in alta parte, pentru a nu-l baga intre umeri de jena si teama. Unul dintre ei era foarte vehement, iar controlorul a ajuns sa ridice tonul, spunandu-i nervos: “Du-te la tine in tara si poarta-te astfel! Mergi acolo fara bilet, daca iti da mana, dar nu in tara mea.” Mai mai ca erau sa se incaiere. Se vedea pe fata controlorului frustrarea si dezgustul acumulate in urma mai multor astfel de experiente. Nu stiu de ce, privindu-i fata infuriata si auzindu-l cum striga, mi-a adus aminte de romani si m-am intrebat: oare nu e asta un mod distorsionat si ciudat al Universului de a-si recapata un oarecare echilibru? Daca stam sa ne gandim la cate tari si popoare au cotropit romanii, la cati oameni nevinovati au praduit si omorat ani si ani la rand, calcand in picioare culturi si obiceiuri, traditii, luand cu japca orice considerau ca li se cuvine…Multe tari din Europa se plang ca sunt invadate de “cotropitori”, adica de tot soiul de imigranti. Dar daca ne uitam mai bine, in fiecare dintre aceste tari predomina strainii pe care tocmai ele i-au cotropit in trecut, proveniti din tarile pe care le-au jefuit si injosit. Nu stiu daca e corect sa gandim asa, pentru ca nu e corect sa se intample nici una si nici cealalta dar, cine stie cum se “regleaza conturile” astea.

Una peste alta: De ce sa mergeti la Bolognia? Vara sau in oricare alt anotimp? Pentru a avea o experienta unica si inegalabila. Pentru a imbina cateva secole in cateva zile, pentru a va imbogati spiritul si sufletul.
Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (17.07.2012, 18:56)
Adevarat Carmen, n-am scris acest articol pentru a-l compara cu vreun alt oras european. Pur si simplu am fost acolo si am simtit sa impartasesc si altora din cele vazute. Bolognia nu e o destinatie turistica atat de frecventata ca altele, cum ar fi Milano, Roma...
Răspunde-i
C.N. (17.07.2012, 16:43)
Intr-adevar, o descriere extrem de incitanta si frumoasa a orasului italian, doar ca Berlin-ul clar ca il intrece vadit, desi fiecare oras e cu specificul sau, incat nu incap in (nicio) discutie comparatiile. Sub nicio forma.
Toti cei care emigreaza sunt in cautarea propriei lor identitati interioare, fie ea chiar si foarte departe de "origini" si tara de bastina, nu pentru ca sunt neaparat niste "cotropitori". Cel mult poate doar niste invingatori, reusind astfel sa-si depaseasca propriile lor limite interioare, cu toata fruntea lor sus si plini de demnitate.
Pacea autentica (, deci inclusiv cea interioara) se face intotdeauna doar tot cu "Pace", aceasta pace dobandita astfel fiind si cea mai temeinica si trainica.
Pacea dobandita prin razboi e vremelnica intotdeauna, din pacate, si tare subreda, surpandu-se aidoma unui castel din nisip sub izbitura primului val mai puternic al marii ( sau tsunami etc.).
Multi simt nevoia fireasca sa stea (chiar foarte!!!) departe de tara lor de origine. Si e OK si asa.
Uneori de la distanta, detasat inclusiv emotional, poti vedea toate lucrurile mult mai bine. Dar te si poti regasi in totalitate interior, ajutand astfel cu mult mai mult si mai bine compatriotii decat daca ai fi ramas in tara (Ro). Iar ca o extensie: ajungem astfel sa ajutam chiar intreaga lume.
Ca-ntr-un paradox absolut sublim. :-)
Viata insasi e un Paradox absolut sublim! :-)
(ei! sunt mult mai multe de spus, dar ma opresc acum aici, deocamdata.)
Răspunde-i
Cristina Marioglou (15.07.2012, 21:41)
Multumesc Nicoleta. Asa am vazut eu parte din Bolognia, in aceasta excursie. Cum e sa traiesti in Perugia? Si Roma e frumoasa, deosebita. Mi-a placut mult si acolo.
Răspunde-i
moldoveanu nicoleta (15.07.2012, 15:00)
Felicitari, mi-a placut ceea ce ai publicat despre Bologna. Eu traiesc la Perugia, dupa ce 7 ani am trait la Roma. In ceea ce priveste transportul in comun, asa e. Te uimeste precizia autobuzelor si nr. mare care e in circulatie. Cat despre ultima parte a articolului...hm.......o gandim cam la fel, poate e "o reglare de conturi" a istoriei, a timpurilor. Acuma noi suntem "cotropitorii" dar mai pasnici, fara varsare de sange, cu ganduri mai curate; vrem doar sa traim putin mai bine. Nu suntem barbari.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Vacante si calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
08 sep