1. Varsta si tehnologia
Exista o preconceptie generala ca oamenii in varsta nu sunt la curent cu tehnologia actuala. Nu lasa recrutorul sa ajunga la aceasta concluzie, trecand in CV cursuri de calificare si alte exemple de activitati care dovedesc, spre exemplu, abilitati de operare pe calculator si cunoasterea unor programe esentiale in domeniul de activitate care te intereseaza.
2. Varsta angajatorului - o problema?
Imagineaza-ti ca angajatorul in varsta de 30 de ani citeste un CV care incepe prin a transmite ca ai, sa zicem ,25 de ani de experienta in domeniul respectiv. Ce mesaj crezi ca va fi receptionat? In loc de evidenta experienta vasta pe care tu o ai in domeniul respectiv, recrutorul nu va vedea decat un candidat care ii spune, pe un ton superior, ca lucra in domeniu inca de pe vremea cand el era in scutece.
Incearca sa eviti, mai ales in cadrul interviului, discutii care sa aiba ca punct de plecare varsta. Pune mai degraba accentul pe ce te recomanda pentru postul respectiv, insistand asupra abilitatilor si nu asupra perioadei de activitate.
3. Randamentul scade odata cu varsta?
Exista acea conceptie potrivit careia un angajat ceva mai in varsta nu dispune de aceeasi energie si de acelasi entuziasm ca un tanar iesit de pe bancile facultatii, iar angajatorul se teme ca acest lucru sa nu afecteze activitatea echipei si a companiei. Solutia? Fii activa si dovedeste ca poti tine pasul cu generatia tanara. Sectiunea de hobby-uri si alte aptitudini ar trebui sa contina date referitoare la activitatea fizica desfasurata, dovada ca te mentii in forma.
Activitati de voluntariat si participarea la diverse proiecte arata ca esti dispusa sa oferi mai mult decat ceea ce se asteapta de la tine.
4. Concentreaza-te pe ultimii 10 ani de activitate
Ai grija ca in CV-ul tau accentul sa cada pe ultimii 8 pana la 12 ani de activitate, intrucat scopul lui este sa demonstreze care sunt abilitatile tale si sa ofere informatii referitor la activitatile esentiale, relevante pentru postul care aplici. Nu trebuie sa oferi detalii despre fiecare job in parte, de la activitatea de promoter sau ospatar, spre exemplu, din timpul facultatii si pana in prezent.
Este rezonabil sa oferi informatii referitor la posturile ocupate in ultimii ani, avand grija sa mentionezi ca poti detalia, la cerere, si perioada pe care doar o schitezi pentru a nu exista goluri ce pot ridica semne de intrebare.
Nu te avanta sa redactezi un CV in care ascunzi anii, fiindca recrutorii sunt familiarizati cu astfel de tactici la care apeleaza candidatii in varsta si nu apreciaza astfel de tentative de a-i duce de nas.
Nu fii evaziva, fiindca nu este nevoie sa iti ascunzi varsta. Trebuie doar sa dovedesti ca varsta nu este importanta si ca esti omul potrivit pentru postul respectiv.
Rochia fara limita de varsta: Cine o poarta mai bine - cea de 20 de ani sau de 50?
Pamela Anderson nu tine cont de varsta: Tinuta pe care cele trecute de 40 de ani ar evita-o
Dovada ca niciodata nu este prea tarziu - A devenit model la varsta de 82 de ani!