Varza tocata murata
6 kg varza alba
sare neiodata (cate o lingura pentru fiecare litru de apa)
2 linguri seminte de chimen
1 lingura boabe de ienupar
1 lingura seminte de marar
Se scoate cotorul si se taie varza taitei, se presara cu sare si se lasa sa stea 15 minute, intr-un castron mare. Se adauga semintele de chimen si boabele de ienupar, se amesteca si se pune intr-un vas mare, acoperita cu o farfurie presata cu o greutate deasupra, peste care se pune o panza. Se lasa sa stea astfel o saptamana pana cand se formeaza pe margine basicute. Se scurge zeama formata, se ia farfuria si panza de deasupra. Se amesteca si se repeta procesul de fermentare. Se acopera cu alta panza curata, care se schimba din doua in doua zile, timp de 2 saptamini. Se pune varza in borcanele sterilizate lasand deasupra un spatiu gol de 1 cm pana la capac. Se inchid borcanele ermetic si se sterilizeaza 10 minute intr-un vas cu apa clocotita. Se lasa borcanele sa se raceasca in vasul de sterilizat, apoi se depoziteaza intr-un loc bine aerisit si la intuneric.
Articolul anterior Jeleu de coacaze Articolul următor Aperitiv picant de mango