Varicele, afectiune a sistemului venos al membrelor inferioare, este o boala foarte raspandita care ofera pe de o parte un prejudiciu estetic iar pe de alta parte complicatii functionale importante (edeme gambiere, tromboflebite, ulcere).
Poate ca te-ai intrebat vreodata de ce si cand au aparut vasele sparte si venele albastre, serpuitoare pe gambe? Parca ieri aveai picioare fine cu glezne subtiri si delicate si azi, iata ai picioarele umflate cu vase vizibile, iar pantofii sunt prea mici cand vine seara. Poate nu stii, dar incarcarea excesiva a sistemului venos superficial are anumite cauze si anume: mostenirea genetica (in proportie de 90%), sarcina, statul prelungit in picioare, efortul fizic intens, anumite sporturi (atletism, tenis etc.) si poate fi favorizata de asemenea de epilarea cu ceara fiebinte, baile prea calde, expunerea prelungita la soare, statul prelungit la birou cu picioarele atarnate, obezitate, fumat, cafea in exces.
Asadar, daca stii ca esti predispusa la varice va trebui sa tii cont de cateva sfaturi utile si nu foarte greu de respectat:
Practica sporturi care sa puna in miscare pompa musculara (bicicleta, mersul alert, inotul);
Stai cu picioarele in apa sarata (la mare sau pur si simplu dizolva sare in apa de baie);
Mananca sanatos si echilibrat si fa eforturi pentru a scapa de kilogramele in plus;
Evita incaltamintea incomoda, tocurile inalte, platformele rigide;
La serviciu, ridica-te din cand in cand de la birou pentru cateva exercitii;
Acasa, stai la televizor cu picioarele mai ridicate decat pozitia corpului.
In cazul varicelor, nu exista o metoda unica de tratament, iar terapia trebuie adaptata fiecarui caz in parte. Exista metode invazive (cele chirurgicale), minim invazive (scleroterapia - injectarea unei substante sclerozante intravascular) sau neinvazive (laserul vascular).
Tratamentul cu laser
Laserele vasculare utilizate in tratamentul venectaziilor, telangiectaziilor faciale, angioamelor si varicelor de dimensiuni medii si mici (cu diametru de pana la 3,5mm) au cunoscut o permanenta evolutie in utimii ani iar rezultatele sunt excelente odata cu aparitia echipamentelor de ultima ora.
Laserul Nd Yag Cutera, tehnologie laser de ultima generatie, combina lungimea de unda mare, ideala in tratamentele vasculare cu flexibilitatea parametrilor de lucru ( 9 milioane de combinatii) si este cel mai modern si eficient echipament existent la ora actuala pe piata. Principiul metodei este fototermoliza selective a vasului fara afectarea tesutului inconjurator.
Fasciculul laser traverseaza pielea si termocoaguleaza vasul care, golit de sange, nu mai este vizibil. Inainte de tratament este necesara o examinare completa, inclusiv un examen Doppler pentru a stabili cu exactitate diagnosticul si pentru a putea alege metoda optima de tratament .
Tratamentul vascular cu laser este o metoda sigura si eficienta atat la femei cat si la barbati, la copii cat si la batrani, indiferent de tipul de piele sau fototip. Anumite leziuni (cum sunt vasele sparte, stelutele vasculare, mici angioame) necesita cateva pulsuri, in timp ce altele pot necesita mai multe sedinte de tratament.
Marele avantaj al metodei este ca tratamentul nu este dureros, nu presupune injectii, nu necesita timp de recuperare, facand parte din procedeele "lunchtime". Pentru persoanele foarte sensibile se poate aplica, la cerere, un anestezic topic.
Totusi, pacientii trebuie sa stie ca dupa tratament pot apare inrosiri sau invinetiri ale zonei tratate care se rezolva in urmatoarele doua saptamani. Cremele cu ecran solar vor fi folosite cu regularitate si expunerea la soare va fi limitata dupa procedura.
Cand se observa rezultatele? In cazul leziunilor mici, rezultatele se vad imediat iar in cazul leziunilor mari rezultatele devin vizibile dupa doua saptamani.
Asadar, chirurgia poate sa mai astepte!
Medic specialist dermatolog
Clinica Dermestetica