Directorul executiv al EMA, Emer Cook, a spus că această agenţie europeană este însă pregătită pentru posibilitatea ca vaccinurile anti-COVID-19 să fie adaptate pentru a combate varianta Omicron.
"Permiteţi-mi totuşi să insist asupra faptului că nu există deocamdată un răspuns la întrebarea dacă vom avea nevoie de un vaccin adaptat, cu o compoziţie diferită, pentru a lupta împotriva acestei variante sau a alteia", a declarat Emer Cooke într-o conferinţă de presă.
"Avem nevoie de mai multe date despre impactul acestei variante asupra eficacităţii vaccinurilor aprobate şi să obţinem dovezi suplimentare" despre acţiunea vaccinurilor actuale, pentru a preveni formele grave sau mai uşoare ale bolii, precum şi internările şi decesele, a adăugat ea.
Emer Cooke a subliniat totuşi că datorită celor cinci vaccinuri şi şase medicamente autorizate de EMA împotriva COVID-19, "ne aflăm acum într-o situaţie mult mai solidă decât anul trecut".
"Avem multe instrumente suplimentare la dispoziţia noastră", a adăugat ea, în contextul în care Comisia Europeană a aprobat luni utilizarea celui de-al cincilea vaccin anti-COVID-19, cel dezvoltat de compania americană Novavax, la câteva ore după autorizarea emisă de EMA.
Noua variantă Omicron se răspândeşte cu o viteză fulgerătoare în Statele Unite, unde a devenit de acum dominantă, precum şi în Europa, mai ales în Marea Britanie.
Potrivit Reuters, un oficial cu rang înalt în cadrul EMA a precizat tot marţi că datele preliminare arată că doza de supra-rapel ("booster") a vaccinurilor anti-COVID-19 contribuie la restaurarea unui anumit nivel de protecţie împotriva variantei Omicron, deşi nu există încă dovezi că o adaptare a vaccinurilor actuale ar fi cu adevărat necesară.
"Datele arată într-adevăr că există o scădere a capacităţii vaccinurilor anti-COVID-19 de a asigura o bună neutralizare în cazul Omicron", a declarat Marco Cavaleri, directorul departamentului de combatere a ameninţărilor biologice pentru sănătate şi de strategie vaccinală în cadrul EMA.
"Doza 'booster' este într-adevăr capabilă să restabilească un nivel destul de înalt al protecţiei în faţa formelor simptomatice ale bolii", a adăugat el în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.
Uniunea Europeană are capacitatea de a produce 300 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 pe lună, după ce producătorii farmaceutici şi-au optimizat fluxurile de producţie pentru a acoperi cererea tot mai mare înregistrată în rândul populaţiei de 450 de milioane de locuitori din UE, a precizat Emer Cooke.