Specialistii de la Universitatea din Manchester dezvolta un mecanism care poate detecta osteoporoza cu ani buni inainte ca afectiunea sa se dezvolte, scanand dintii pacientelor.
Osteoporoza, afectiune care are drept consecinta reducerea densitatii osoase, crescand riscul unor fracturi, este des intalnita la femei.
Pana in prezent, nu exista nicio modalitate de a determina riscul de a suferi de aceasta boala, fiind depistata abia dupa ce pacientele se prezentau la medic cu fracturi osoase.
Un studiu realizat de cercetatorii britanici a aratat ca deteriorarea osului maxilarului, care este de regula radiografiat inainte de orice interventie a medicului stomatolog, poate dezvalui o deteriorare ce poate surveni ulterior si in alte parti ale corpului.
In cadrul cercetarii au fost analizate 5.000 de radiografii ale unor pacienti cu varste intre 15 si 94 de ani. Nicio modificare a densitatii osoase nu a fost observata la femeile cu varsta sub 42 de ani, dupa care se inregistra o scadere accelerata a densitatii osoase.
Comparand cu radiografii din alte parti ale corpului, s-a observat ca scaderea densitatii osoase era generalizata.
Cu ajutorul rezultatelor studiului, cercetatorii au dezvoltat un software care poate determina pe loc riscul unui individ de a suferi de osteoporoza, oferindu-i posibilitatea de a lua masuri inainte de a se confrunta cu fracturi.