Simbolizeaza:
integrarea omului in natura este legata de forta feminina, care este mai aproape de natura omului decat orice altceva.
atitudinile sociale si de comportament, gustul estetic si inclinatiile artistice, precum si interactiunile sociale la fiecare nivel.
esenta fiintei umane este identica cu cea a Cosmosului.
Semnifica: dragoste, frumusete, bunastarea si blandetea, casatoria dar daca o infurii poate sa aduca numai nenorociri; arta, precum si toate ocupațiile legate de frumusete si seductie, dar si pregatirile pentru razboi si negociatorul din timpul conflictului; placerile, auto-cunoasterea, puterea de seductie si lupta impotriva exceselor de tot felul. Supranumita Micul Benefic.
Ziua: vineri
Caracteristici fizice:
parcurge zodiacul in aproximativ 225 de zile sau 7,5 luni
este cea mai apropiata planeta de Soare dupa Mercur, departandu-se de Soare doar circa 48 de grade
este putin mai mare decat Mercur
rotatia planetei este inversa celei a Pamantului adica de la vest spre est. De pe Venus, Soarele rasare la apus si apune la rasarit
reprezinta 81,5 % din masa Pamantului
Caracteristici astrologice:
are si mers direct si retrograd
retrogradarea dureaza 42 de zile si are loc la fiecare 18 luni
petrece circa 19 zile in fiecare semn
Natura elementara: rece si umeda, feminin
Temperament: sanguinic si flegamatic
Caracter: primar, emotiv, non-activ sau secundar, emotiv, non-activ
Guverneaza: zodiile Taur si Balanta, Casa a 2-a si a 7-a
Demnitati:
Domiciliu: Taur, Balanta
Exil: Scorpion, Berbec
Exaltat: Pesti
Cadere: Fecioara
Culoarea: verde-albastru
Metal: cuprul
Plante: nautul, lintea, graul, fragii, fasolea, zambila, trandafirul rosu
Copac: parul, piersicul
Anatomic: rinichii, sistemul nervos, vezicii urinare si gat, venele, ovarele, par, glanda tiroida, esofag, piele, boli sociale, anorexie
Fiziologic: functia respiratorie si excretorie, procesul sexualitatii feminine, sistemul hormonal alaturi de Mercur.
Psihologic: patrunderea emotiei si afectivitatii in viata oamenilor; inflorirea artei ca si componenta a culturii.
Mitologie: Venus la romani, Afrodita la greci, Sukra sau Bhrigu in traditia hindusa, Isis - Egipt, Ishtar - Babylon.
Calitati: frumusete, pasiune controlata, arta, naturalete, dragoste, armonie, simtul valorii, perceptia artistica, adaptare, rafinament, trairi intense, senzualitate, bucuria de a trai.
Defecte: pasiuni neinfranate, gelozie, atasamente, nervozitate, irascibilitate, depravare, lipsa vointei, iresponsabilitate, dependenta de placeri, tendinta de a se agata de ceilalti.
In astrologia veche Venus era considerata micul benefic si era un simbol al vietii sentimentale, al dragostei, al artei. in semne, Venus arata ce trezeste emotia, cum se exprima intesitatea expresiei emotionale si calitatea nivelului afectiv. Orientarea catre bucuriile vietii care se succed prin trecerea timpului, starea de placere si evitarea durerii sunt realizate in mod spontan de Venus dar sunt dependente de pozitia ei in astrograma. Venus expima de asemenea tipul de pasiuni neinfanate, vanitatea, depravarea si dezordinea. Deci, Venus intr-o tema natala arata ceea ce ne place mai mult si ce fel de persoana ne atrage, ne fascineaza.
Venus in fiinta umana este puterea placerilor, emotiilor. Venus este atractia puternica, aproape instinctiva, sentimentele, senzualitatea rafinata, iubirea, simpatia, armonia formelor si blandetea. Capacitatea de a cunoaste emotional este un alt mod de a lua contact cu realitatea decat cel mercurian care se manifesta prin simturi. Mercur poate sa le observe, sa le cuantifice, sa le insoteasca de cuvinte, dar realitatea lor nu poate fi in intregime prinsa si imobilizata. Simturile aduc informatii despre forma pe cand emotiile (Venus) aduc informatii despre continutul acestei forme.Trebuie un anumit rafinament pentru a percepe continutul, este mult mai subtil, mai greu perceptibil dar nu mai putin real.
In consecinta, este un mod de a cunoaste si de a comunica cu realitatea, un alt mod de constientizare ce este cel putin la fel de viabil ca si cel mercurian.