Un sentiment de groaza si/ sau repulsie ne poate cuprinde cand auzim de vergeturi. Vergeturile pot afecta pe oricine. Acestea pot fi gasite atat la femei, cat si la barbati, din toate rasele,, la oamenii grasi dar si la cei subtirei, pot fi prezente la tineri si la batrani deopotriva. Acest lucru face din vergeturi una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii si, de asemenea, un domeniu foarte important de interes in cadrul dermatologiei/ cosmetologiei.
Vergeturile (striurile) sunt favorizate de o predispozitie genetica, densitate mai mica de tesut conjunctiv in piele (datorata deshidratarii, proastei alimentatii, lipsei unor nutrienti esentiali), de modificarile hormonale , asociate cu pubertatea, sarcina, culturismul, terapia cu steroizi locala( in cazul folosirii unor creme ce contin hidrocortizon timp de mai multe saptamani) sau orala ( cu corticosteroizi , pe parcursul mai multor luni), ce vulnerabilizeaza structurile pielii la intinderea masiva si rapida prin cresterea per ansamblu din adolescenta, cresterea din ultimele luni de sarcina, cresterea masei musculare (la cei care practica “culturism”) sau cresterea masei adipoase. Hormonii glucocorticoizi responsabili pentru dezvoltarea vergeturilor afecteaza dermul prin perturbarea formarii de fibre de colagen si elastina, necesare pentru a suporta cresterea rapida si intinderea pielii. Acest lucru creeaza o lipsa de materiale de sustinere atunci cand pielea este intinsa si duce la ruptura ei. Aceasta ruptura declanseaza sangerari microscopice si inflamarea tesuturilor de unde si aspectul rosu- purpuriu al vergeturilor nou-formate. Asa cum dermul este intins, si stratul exterior de piele, epiderma, se intinde si se subtiaza devenind destul de translucida si permitand sa se vada culoarea rosu-purpurie a dermului in reparative de sub ea. Practic,” ruptura” dermului este ca o ” taietura”, o “rana” ce se cicatrizeaza: la inceput, fiind o cicatrice rosie, imatura, ce de- a lungul timpului, prin maturare, se estompeaza, ajungand la culoarea alb-argintiu, cu cateva nuante mai deschisa decat tonul pielii naturale.
Potrivit datelor statistice, 90% din femeile gravide si 70% din adolescente se plang de vergeturi. In timpul sarcinii si alaptarii, vergeturile apar cel mai probabil pe abdomen, coapse, sani. Striurile care apar in anii adolescentei, pot fi reperate pe spate si partea de sus a bratelor. Cel mai adesea, vergeturile care apar in timpul adolescentei se estompeaza de-a lungul timpului si, fie dispar complet, fie sunt mult mai putin vizibile decat vergeturile formate mai tarziu in viata. Pacientii care sufera de boli endocrine pot prezenta vergeturi pe tot corpul, iar aceste striuri tind sa fie mai lungi si mai largi decat cele ale femeilor gravide sau adolescentilor. Vergeturile nu prezinta nici un risc pentru sanatate si nu afecteaza capacitatea organismului de a functiona in mod normal. Totusi, chiar daca unii oameni aleg sa- si asume prezenta vergeturilor , pentru cei mai multi acestea sunt o problema frustranta si doresc sa le atenueze cat mai mult. Realitatea este ca nu se pot elimina vergeturile asa cum se poate stopa o raceala. Ceea ce se poate face este doar diminuarea aspectului lor inestetic, prin abordarea in paralel sau succesiva mai multor tipuri de tratamente:
Nutritia adecvata este un punct bun de pornire in tratarea vergeturilor:
- hidratare optima (ajuta toate sistemele sa functioneze in mod corespunzator, pastreaza pielea elastica si ajuta la mentinerea productiei de colagen la niveluri normale),
- alimente bogate in vitaminele A, E, C si zinc (fructe si legume, uleiurile din ficat de peste, migdale si alte fructe cu coaja lemnoasa, cu frunze verde, oua, fasole, si peste) ce mentin pielea sanatoasa, previn si atenueaza vergeturile,
- alimente bogate in siliciu (sfecla rosie, ardei gras, soia, legume cu frunze verzi, orez brun) pentru a sprijini productia de colagen.
Aplicarea locala de creme:
Formulele din creme, mai vechi sau mai noi, contin diferite ingrediente precum:
- vitaminele A, E, C ( vitamina C participa la sinteza de colagen)
- extracte din plante - aloe vera, centella asiatica, ceapa (atat ranile, cat si vergeturile sunt insotite de o inflamatie; ceapa are un continut ridicat de flavonoide, antioxidant cu proprietati antiinflamatorii) etc.
- retinoizi - Retin-A (sau Tretinoin) elibereaza keratina care se afla in stratul exterior al pielii si ajuta la indepartarea celulelor moarte. Este derivat din vitamina A si este mult mai eficient decat vitamina naturala deoarece subtiaza stratul exterior al pielii, patrunde in straturile inferioare de unde pornesc vergeturile si mareste productia de colagen, da un impuls imbunatatirii texturii pielii diminuand aparitia vergeturilor. Doctorul prescrie doza care trebuie folosita dar este necesara atentia la dozaj, o doza prea puternica poate crea reactii adverse ca umflaturi, roseata si sensibilitate la expunerea la soare. Ingrosarea pielii este alt efect secundar care poate aparea datorita cresterii productiei de collagen. Tretinoin este un tratament foarte eficient cand este folosit in faze incipiente. Nu se prescrie in timpul sarcinii sau alaptarii. Nu se asociaza cu alte suplimente de vitamina A deoarece creste pericolul de reactii adverse.
- alantoina
- acid hialuronic, colagen si elastina, care exista in mod normal in piele si, deoarece vergeturile sunt cauzate de o pierdere a acestor doua elemente importante, completarea stocului lor favorizeaza atenuarea vergeturilor.
Trebuie insa mentionat ca cele mai multe dintre produse necesita disciplina si perseverenta in aplicarea lor si ca penetrarea substantelor active din creme la nivelul pielii este de maxim 10%, ceea ce ar explica utilitatea lor mai ales in prevenirea vergeturilor, cu un efect mai scazut de atenuare a lor.
Endermologie
Endermologia este o tehnica dezvoltata in Franta care prin rulare si aspirare maseaza in profunzime zonele afectate, imbunatatind circulatia sanguina. Toxinele si surplusul de apa retinuta sunt eliberate in timp ce tesutul este intins. Exfolierea cu intinderea tesutului pielii impiedica aparitia vergeturilor. O sesiune dureaza 30 minute si sunt necesare cateva serii de tratamente.