Într-un studiu recent realizat de cercetătorii de la Tuft University din Grecia s-au găsit reacții în lanț care au fost direct legate de producerea unor chimicale ce au afectat fătul. În acest sens, deși serotonina și dopamina sunt hormoni ai fericirii, ei trebuie ținuți în echilibru pentru ca o persoană să aibă o stare de dispoziție bună, iar când ești stresată, creierul eliberează inclusiv corticotropin, prezent în cantități mari la femeile care au născut prematur sau copii subdezvoltați. De aceea este foarte important ca dacă treci printr-o perioadă în care simți că nu poți face față singură nici măcar sarcinilor zilnice, să apelezi imediat la un specialist, fără nici un fel de jenă, pentru că cel mai important este să dai naștere unui copil sănătos și pentru acest lucru trebuie în primul rând tu să fii sănătoasă, atât fizic cât și emoțional.
Simptome ale avortului
Trebuie să știi și tu care sunt simptomele premergătoare avortului, nu să te lași numai în grija medicului tău ginecolog. În plus, multe femei nu povestesc specialiștilor tot ce li se întâmplă și astfel nu se mai poate face nimic pentru a preîntâmpina un avort. Ceea ce trebuie să știi este că:
1. 7 din 10 femei care suferă un avort spontan prezintă cheaguri de sânge;
2. Crampele de intensitate medie până la severă nu sunt normale;
3. Pierderea în greutate poate fi și ea un simptom;
4. Dacă te doare spatele mai mult decât înainte și în plus ai dureri abdonimale ceva este în neregulă;
5. Multe femei descoperă diverse pete pe piele și chiar mucus de culoare alb-roz.
Ce provoacă avortul
Avortul poate fi provocat de mai multe cauze, printre care o dietă necorespunzătoare, de aceea este important să te ții de planul nutrițional primit de la doctor și să eviți alimentele indicate. Nu urma diete sugerate de alți membrii ai familiei, deoarece chiar dacă unele sunt benefice, situațiile și calitatea alimentelor s-au schimbat mult peste ani, astfel încât multe sfaturi îți pot face rău neintenționat. Evită consumul de alcool și tutun, precum și fumatul pasiv, care poate duce la o naștere prematură. De evitat sunt și antrenamentele cu greutăți, cele prea solicitante, dar și activitatea sexuală violentă.
Un alt factor ce poate duce la avort este stresul, de aceea trebuie să înveți cât mai curând diverse metode de relaxare.
Cum ajunge stresul să fie un factor decisiv în avort
Stresul provoacă eliberarea de chimicale ce ajung direct în uter și la făt, ceea ce afectează atât sănătatea ta cât și pe a copilului tău nenăscut. În plus, stresul te seacă de energie și te face să nu te mai poți concentra cum trebuie, ceea ce rezultă într-o dietă deficitară.
Cum să previi un avort
Este destul de simplu să previi un avort dacă te informezi din timp și ai grijă de tine. Urmează întocmai ceea ce-ți spune medicul tău curant și ai grijă la ceea ce consumi, deoarece menținerea sănătății corporale înseamnă și un creier care funcționează corespunzător, dar și un mediu propice pentru dezvoltarea fătului. Ține cont de faptul că stresul își face apariția atunci când tu nu mai ai energie să faci ceea ce vrei și de aceea devine și mai important să rămâi activă. De asemenea, dacă partenerul tău sau altcineva fumează lângă tine, roagă persoana respectivă să o facă în altă parte, astfel încât tu să nu-i inhalezi fumul. Evită antrenamentele solicitante și dacă vrei să faci sex, fă-o blând.
Cum să eviți stresul după ce ai un avort
Evită lucrurile care nu sunt sănătoase sau pozitive, deoarece există multe persoane care pot deveni toxice și creează-ți propriul spațiu personal în care să te simți bine în primul rând tu cu tine și încearcă pe cât posibilul să te odihnești. Dacă simți nevoia, cere-i partenerului tău să stea cu tine și să te ia în brațe, iar dacă nu vrei să faci curățenie sau să speli vasele nu te simți vinovată și lasă totul pe mai târziu.
Verifică dacă stresul îți poate provoca un avort
După sarcină, multe femei sunt diagnosticate cu anxietate și depresie, iar cele care s-au dovedit a fi stresate au avut riscuri mai mari de a pierde sarcina, însă după mai mulți ani de cercetări s-a putut dovedi că stresul duce într-adevăr la un avort spontan.