Faptul ca un copil creste intr-o familie monoparentala sau intr-o familie in care parintii nu si-au oficializat relatia nu il condamna automat la o nefericire si delincventa.
Dupa mai mult de 25 de ani de cercetare in domeniul familiei, Jan M. Nicholson a ajuns la concluzia ca nu este necesar ca parintii sa fie casatoriti pentru a oferi copilului mediul optim pentru cresterea copilului.
Longitudinal Study of Australian Children (LASC), studiu realizat de guvernul australian, ofera dovezi actuale cu privire la efectele dezvoltarii intr-o familie monoparentala.
In urma examinarii a 5.000 de copi cu varsta de 4 ani, profesorul Melissa Wake si colegii de la Murdoch Children’s
Research Institute au scos la iveala faptul ca o copilarie petrecuta intr-o familie monoparentala nu are efecte asupra dezvoltarii fizice, socio-emotionale si a capacitatii de invatare a copilului.
Profesorul Jordana Bayer a folosit aceasta cercetare pentru a analiza sanatatea mentala a 5.000 de sugari si 5.000 de copii cu varsta de patru ani pe durata a sase ani.
De la nastere pana la finalul scolii primare, un set de factori a determinat neregulile la nivel de sanatate mentala: o disciplina dura, probleme de sanatate mentala a mamei, parinti mult prea protectori si problemele de sanatate fizica ale copilului. Insa dezvoltarea intr-o familie monoparentala sau intr-o familie in care exista un parinte vitreg nu influenteaza sanatatea mentala a copilului.
In ceea ce priveste situatia in care parintii nu sunt casatoriti, datele schimba preconceptiile legate de subiect. Lixia Qu si Ruth Weston, de la Australian Institute of Family Studies, au dovedit ca exista asemanari intre copiii crescuti de parinti casatoriti si cei crescuti de parteneri aflati in concubinaj.
Dintre 45 de masuratori realizate cu ajutorul parintilor, profesorilor si copiilor, doar 4 dintre acestea au aratat diferente - iar in cazul a doi dintre acesti factori (vocabularul si comportametul prosocial), copiii din familii in care partenerii nu erau casatoriti se descurcau chiar mai bine.
S-a descoperit ca 41% dintre noile cazuri de afectiuni psihice ar putea fi evitate prin prevenirea expunerii copilului la o educatie lipsita de consecventa. Alte 19% din cazuri ar putea fi prevenite eliminand expunerea copilului la conflicte in familie, depresie si anxietate, iar 14% ar disparea daca ar fi eliminate abuzul de alcool, droguri si infractiunile.
Familiile monoparentale si conditiile socioeconomice sunt responsabile pentru mai putin de 1% dintre cazurile de afectiuni psihice la copii.
Ceea ce se intampla in casa si modelele pe care copiii le au zilnic in fata ochilor conteaza mai mult decat numarul de parinti, statutul marital sau resursele financiare.
Citeste si:
Faceti asta impreuna si vei avea copii premianti!
12 dovezi ca fratele tau este cel mai bun barbat din viata ta
Cea mai inedita familie din lume: Mama este barbat, iar tatal este insarcinat