Vermut
4 l vin de 11-12 grade
0,420 ml alcool de 80 de grade
800 g zahar
7 g acid citric
2-5 g caramel
Pentru macerat
2,5 g coada soricelului
1,5 g menta
2 g floare de pelin
1,5 g scortisoara
1 g radacina de iris
3-10 g petale de trandafir (sau 1-2 lingurite dulceata de trandafir)
Zaharul se dizolva direct in vin. Separat se prepara maceratul. Se maruntesc bine plantele, se pun intr-o oala si peste ele se toarna 0,625 l apa clocotita. Se acopera cu un capac etans timp de 24 de ore si se lasa vasul nemiscat. Se trece maceratul intr-un vas de sticla si se adauga alcoolul. Se lasa sa stea 12-15 zile. Se strecoara si se adauga peste vinul cu zahar. Se adauga acidul citric si caramelul. Se pune la sticle, se infunda sticlele cu dopuri fierte si se tine la loc racoros si bine aerisit pana va fi servit. Se serveste cu lamaie sau grepfrut.
E bine sa stii
Vermutul este cu atat mai bun cu cat timpul de “infratire” a componentelor aromatice este mai mare.