Focul nu era doar esential, ci si sacru la antici. Ori de cate ori grecii luau drumul pribegiei, duceau cu ei un vas in care se aflau carbuni si palpaia o flacara, legatura lor cu pamantul natal. In mod similar, femeile romane care isi paraseau familia in momentul casatoriei, luau cu ele o parte din focul vatra parintesti, la noua lor casa.
Fiecare casa sau vatra publica centrala din oras avea un altar inchinat acestei zeite, care veghea asupra familiei si a statului. In imperiul Roman exista casta Vestalelor, preotese care aveau in grija flacara sfanta. Ele depuneau juramant de castitate si pe perioada serviciului in slujba templului ramaneau fecioare. In centrul Romei, pe inaltimea capitolina, se afla un templu inchinat Vestei si unde flacara ardea continuu (continuitatea acestei stari de veghe se regaseste in flacara care arde in semn de pretuire pentru eroii neamului). Se credea ca prin aceasta se garanta siguranta Imperiului Roman. Sase fecioare de vita nobila erau alese ca slujitoare divine, care trebuiau sa pazeasca flacara sacra. Acest serviciu incepea la varsta de sase ani, depuneau juramintul de castitate si de celibat (vezi calugaria la ortodocsi si la catoloici) si ramaneau in serviciul templului pana la 30 de ani. Dupa terminarea serviciului li se permitea sa se casatoreasca, desi prea putine au facut-o. Cand o preoteasa permitea sa se ia foc din templu, era biciuita la sange iar daca isi calcau juramantul de castitate erau ingropate de vii intr-o cripta subterana.
Vesta si Aspectele cu planetele transpersonale
Datorita stilului lor de viata extrem de restrictiv, Vestalele au castigat de-a lungul vremii un respect enorm si se bucurau de multe privilegii la Roma. Spre deosebire de femeile obisnuite, ele nu erau supuse nici macar controlului imparatului, cu atat mai putin vreunui barbat, aveau libertatea deciziei si erau propriile lor stapana. In schimbul serviciilor erau respectate si onorate.
In ciuda juramantului de castitate care se practica la romani, originile vestalelor trebuie cautate in Grecia pre elena si trebuie sa va spun ca era o diferenta de la cer la pamant. La greci, Vestala era o divinitate primara numita mai intai Marea Zeita apoi Marea Mama. Era personifica Luna si reprezenta flacara sacra a pasiunii si care in religiile extremului Orient simbolizau energia kundalini si puterea secreta a transmutarii sexuale. Marea Zeita era slujita de femei care invatau de mici sa-si foloseasca trupul pentru aprinderea pasiunii si erau cunoscute sub numele de Fecioare nu pentru ca erau caste, ci pentru ca erau necasatorite si astfel nu apartineau niciunui barbat. Ele participau la orgiile sexuale dedicate Zeitei si se ofereau strainilor care veneau la templu, intr-un act de serviciu divin. Desigur ingemanarea intre foc si pasiune este de departe unul subtil.
Astrologic, Vesta contine elemente din Fecioara si Scorpion. Fecioara este reprezentata de Vesta, iar Scorpionul este asociat cu sexul si pasiunea. In asiriena veche si in culturile babiloniene aceste doua semne ale zodiacului erau conectate si erau reprezentate de un sarpe. Odata cu instalarea patriarhatului, intre cele doua semne a fost plasata Balanta, cunoscuta sub numele de Chelae sau ghearele scorpionului, ca semne de echilibru intre cele doua ipostaze: Fecioara si Prostituata sacra.
Ca o combinatie intre Fecioara si Scorpion, Vesta reprezinta devotamentul, pe de o parte, si fanatismul, pe de alta. Ea este, de asemenea, un indicator al atitudinilor asociate cu sexul, in special cele de la nivel visceral si subconstient, care nu sunt limitate la relatia traditionala sau monogama. Este domeniul in care fanteziile sexuale si dorintele sunt de departe in afara limitelor unei societatii puritane. La nivel de constient individual aceste dorinte nu sunt vazute ca o promiscuitate in sine, ci mai degraba ca un act ritualic necesar. La nivel de constient colectiv avem societatea si tabuurile care pot insufla un puternic sentiment de vinovatie individului angajat in nenumarate legaturi cu conotatie sexuala care se desfasoara departe de ochii lumii, pe cand la nivel de conduita individuala in societate este limitat de cutume. In aspecte negative, Vesta poate influenta un comportament opus, cum ar fi represiunea sexuala, temerile sau incapacitatea de a impartasi cu altii placerea sexuala sau de a mentine o relatie apropiata cu o anumita persoana. Provocari similare in exprimarea acestor energii ar putea rezulta in cazul in care Vesta este retrograd.
Vesta si Aspectele cu luminarii si plantele personale
Vesta indica natura relatiei sexuale, atractia si asteptarile cele mai intime, dorintele cele mai profunde in ceea ce priveste cadrul intim al nativului. De exemplu, aspectele cu planetele Venus sau Marte vor intensifica atractia sexuala in timp ce un aspect cu Saturn poate provoca rezerva excesiva sau chiar raceala.
Vesta mai influenteaza capacitatea de concentrare a nativului, lucru care se coreleaza strans cu abordarea muncii si a eticii de catre meticuloasa Fecioara. Plasarea in horoscop arata unde si cum putem fi dedicati, unde ne putem concentra energiile pentru a obtine cel mai mare efect. De asemenea, arata locul si momentul unde, periodic, trebuie sa ne retragem ca sa ne reincarcam bateriile. Daca nu vom stii cum sa capacitam, sa catalizam si sa acumulam noi energii prin odihna si relaxare, ne putem imbolnavi.